Január 30-án utazik Orbán Viktor Bécsbe

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz osztrák kancellár január 30-án Bécsben fogadja Orbán Viktort - erősítette meg az osztrák kancellári hivatal az APA hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

Egynapos látogatása során a magyar miniszterelnök a tervek szerint Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellárral is találkozik. A néppárti politikus Kurz és Orbán Viktor találkozójának napirendjén az APA tudomása szerint több "kényes" téma is szerepel, köztük a Paks II. ügyében benyújtani kívánt osztrák kereset, valamint az osztrák családi pótlékra vonatkozó módosítások.

Utóbbival kapcsolatban a magyar kormányt nyugtalanítja, hogy

a változásokat követően jelentős összegtől eshetnek el azok a magyar állampolgárok, akik Ausztriában dolgoznak,

ott igényelték a juttatást, de gyerekeik Magyarországon élnek. Sokkal nagyobb egyetértés mutatkozhat az osztrák és a magyar fél között a migráció kérdésében - írta az osztrák hírügynökség, amely emlékeztetett arra, hogy mindkét kormányfő a szigorú bevándorlási politika és a külső határok fokozott védelmének híve.

Január 30-án tárgyal Bécsben Orbán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A találkozón emellett a 2018 második felében esedékes európai uniós osztrák elnökségéről is szó fog esni az APA tudósítása szerint.

Szintén napirenden lesz az uniós finanszírozási keretek ügye,

valamint Nagy-Britannia kilépése a közösségből. Sajtótájékoztatót a jelenlegi információk szerint nem tartanak.

A magyar kormányfő sajtófőnöke korábban megerősítette, hogy folyik Orbán Viktor miniszterelnök bécsi látogatásának előkészítése, amelyre január 30-án kerülhet sor. Havasi Bertalan elmondta, hogy a miniszterelnök külön-külön tárgyal a kancellárral és az alkancellárral, illetve a tervek szerint több osztrák közéleti szereplővel.