Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter holnap rendkívüli magyar-ukrán-amerikai háromoldalú találkozón vesz részt Párizsban, az egyeztetésen Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel és Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkárral tanácskozik.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára bejelentette, hogy a párizsi Intercontinental Hotelben rendezendő találkozón Szijjártó Péter delegációjában helyet kap Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

A megbeszélés fő témája az új ukrán oktatási törvény lesz, amely alapvetően csorbítja a kisebbségek jogait - közölte a helyettes államtitkár.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszterúForrás: MTI/Kkm

Emlékeztetett: Brenzovics László és Szijjártó Péter a múlt héten tárgyaltak erről Budapesten, és megállapították, hogy a helyzet feloldásának leghatékonyabb módja az érintett törvénycikkek módosítása lenne, de a Velencei Bizottság döntése óta sem a magyar kormánnyal, sem a kárpátaljai magyarokkal nem került sor ukrán kormányzati konzultációra.Menczer Tamás kitért rá: Wess Mitchell és Szijjártó Péter a múlt héten folytattak kétoldalú megbeszélést Washingtonban, és egyetértettek abban, hogy mihamarabb megoldást kell találni a problémára.

A szerdai háromoldalú találkozó ennek nyomán jön létre - tette hozzá.