Damaszkusz cáfolta, hogy vegyi fegyvereket vetne be

Vágólapra másolva!
Hazugságoknak nevezte a damaszkuszi kormány szerdán azokat a francia és amerikai állításokat, melyek szerint Szíria továbbra is használ vegyi fegyvereket.
Vágólapra másolva!

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden Párizsban azt mondta, hogy a kelet-gútai támadások alapján attól lehet tartani, hogy

Tillerson azon a miniszteri szintű nemzetközi tanácskozáson beszélt, amelynek témája a szíriai vegyifegyver-támadások elkövetőinek felelősségre vonása volt, és az, hogy milyen lehetősége van a nemzetközi közösségnek azután, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta a szíriai vegyifegyver-támadásokat vizsgáló nemzetközi bizottság mandátumának meghosszabbítását.

Dúmában vethettek be klórgázt

A Fehér Sisak nevű mentőszervezet és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja előzőleg azt közölte, hogy

a szíriai kormányerők klórgázt vetettek be

hétfőn hajnalban a felkelőcsoportok kezén lévő, Damaszkusz közeli Dúma város bombázása során, és a támadás következtében legalább 13 civil légzéskárosodást szenvedett.

A szíriai külügyminisztérium szerdai nyilatkozatában azt írta, hogy az ilyen állítások célja megakadályozni a szíriai válságból kiutat kereső törekvéseket. A dokumentumot a SANA szíriai állami hírügynökség ismertette.

Damaszkusz cáfol

Szíria 2013-ban kötelezte magát arra, hogy feladja minden vegyifegyverét.

Az ENSZ és a Vegyifegyer-tilalmi Szervezet (OPCW) által az elmúlt két évben elvégzett közös vizsgálat ezzel szemben megállapította, hogy

a szíriai kormány fegyverként vetett be szarin idegmérget, illetve többször klórgázt

a hét éve tartó szíriai polgárháborúban.

A szíriai hadsereg és a kormány mindvégig cáfolta ezeket az állításokat.

A SANA szerdán azt írta, hogy Damaszkusz mindig együttműködött a vegyifegyverek használatát feltáró, pártatlan, tárgyilagos és szakmailag alátámasztott vizsgálatokban, a folyamatot azonban a Nyugat politikai célok miatt akadályozta.