Milliók várnak Líbiában, hogy Európába induljanak

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
Migrants wait to be rescued from a sinking dingey off the Libyan coastal town of Zawiyah, east of the capital, on March 20, 2017, as they attempted to cross from the Mediterranean to Europe. Libya has long been a stepping stone for migrants dreaming of a better life in Europe, but people smugglers have stepped up their lucrative trade in the chaos since the 2011 ouster of longtime dictator Moamer Kadhafi. / AFP PHOTO / Abdullah ELGAMOUDI
Vágólapra másolva!
Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint milliós nagyságrendű tömeg vár Líbiában, hogy Európába induljon.
Vágólapra másolva!

A szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában kifejtette:

Van egy úgynevezett egységkormány, amelynek uralma a fővárosra, annak környékére és egy szűk tengerparti sávra korlátozódik.

Forrás: AFP/Abdullah Elgamoudi

Emellett ott van Halifa Haftár tábornok - aki mögött oroszországi befolyás is "tetten érhető" - által uralt egyre inkább expanzióban lévő terület, míg a déli részen a törzsi vezetők uralják a határ menti zónát.

Az elmúlt két évben nem alakult ki egy olyan egységes hatalom, amely az ország területének döntő többségét uralni képes. A törzsi vezetők a déli határon, a tengeri határon igyekeznek feltartóztatni a tömeget - mondta a szakértő, de kiemelte: a nyomás erősödik.

Horváth József szerint,

A szakértő ezzel együtt úgy vélekedett, a líbiaiak képesek a megállapodásra, van remény a politikai stabilitásra.