Amerika nélkül nem lesz béke Szíriában

2018.01.25. 10:29

Az Egyesült Államok nélkül nem lesz megoldás a Közel-Keleten. Amíg nem száll be a ringbe, addig nem lesz semmilyen haladás, még abban sem, hogy egy fedél alá hozzák a most két helyszínen zajló béketárgyalásokat - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 reggeli műsorában.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy két tárgyalási folyamat is zajlik a Szíria ügyében. Az egyik Genfben, az ENSZ égisze alatt, a másik Asztanában, Oroszország közvetítésével.

Gyarmati István, biztonságpolitikai szakértőForrás: Kékesi Donát

Gyarmati azt mondta: Oroszország az ENSZ biztonsági tanácsának állandó tagja, így az lenne a normális, ha az ENSZ béketárgyalásait támogatná és ott vetné be minden befolyását, ehelyett külön tárgyalást vezényel Asztanában, a két tárgyalás pedig gyengíti egymást.

Oroszország meglehetősen megosztó tényező a térségben, korábban kiállt Bassár el-Aszad rendszere mellett, nyíltan támogatja az az egyre nagyobb szerephez jutó Hezbollahot, és az akkor még a szíriai ellenzék által megszállt területeken olyan szőnyegbombázásokat hajtott végre, amelyeknek sok ezer civil áldozatuk volt - közölte.

Ugyanakkor az amerikaiak az Iszlám Állam elleni harc kivételével kivonultak a Közel-Keletről, miközben kétségtelen, hogy az Egyesült Államok nélkül ott nem lehet békét teremteni. Oroszország szabályozott keretek közé szorítása nem képzelhető el, ha nincs ellensúlya, és egy ilyen ellensúly csak Amerika lehet - jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő.