Foglyokat végeztek ki a bengázi merényletek színhelyén

Vágólapra másolva!
Aggodalmát fejezte ki az ENSZ líbiai missziója szerdán, miután felvételek láttak napvilágot arról, hogy az előző napi bengázi kettős pokolgépes merénylet helyszínén brutális kivégzéseket hajtottak végre.
Vágólapra másolva!

A helyi és a közösségi médiában megjelent képekből ítélve legalább

kilenc foglyot végeztek ki annál a bengázi mecsetnél, ahol kedd este egymás után két pokolgépes merényletet követtek el,

és a robbantásokban 35-en meghaltak, hatvanan megsebesültek. Az egyik képen egy szakállas, katonai egyenruhás férfi látható, amint fegyvert szegez az előtte guggoló, kék zubbonyba öltöztetett férfi fejének a robbantásban megrongálódott a mecset kapujánál. Egy másikon már a kivégzett foglyok láthatók.

A gyilkosságokat végrehajtó, szakállas fegyveres nagyon hasonlít Mahmúd al-Verfalli líbiai osztagparancsnokra, akit több hasonló, csoportos kivégzés miatt köröz a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).

Az ENSZ líbiai missziója a Twitteren kiadott közleményében követelte Verfalli azonnal kiadatását az ICC-nek.

A világszervezet szerint csak a tavalyi évben legalább öt hasonló kivégzést követtek el, ezeket ő hajtotta végre vagy adott rájuk utasítást.

Verfalli a Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg asz-Szajka nevű elitegységének a parancsnoka. A tömeges, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok miatt tavaly augusztusban emelt vádat ellene a hágai törvényszék. Az ICC vádirata szerint Verfalli háborús bűncselekményeket követett el, harmincnál több, Bengáziban és környékén elkövetett gyilkosságért tehető felelőssé.