Leégett a Torinó közelében fekvő középkori bencés apátság, a Sacra di San Michele, amely megihlette Umberto Ecót "A rózsa neve" című sikerkönyv íróját is.

A 10. századi kolostor tetőszerkezete szerda este gyulladt ki, és a lángokat csak csütörtök hajnalra sikerült eloltani. A kolostorban élő három rosminiánus szerzetes még időben elhagyta az épület.

Az észak-olaszországi Susa-völgyben emelkedő csaknem ezer éves apátság szolgált mintául Umberto Eco számára világhírű regénye, A rózsa neve (1980) megírásakor. A könyv alapján hat évvel később játékfilm is készült.

Sacra di San Michele apátságForrás: AFP

A 14. században egy bencés apátságban játszódó történet egy hatalmas tűzvésszel zárul, amelyben megsemmisül a kolostor ősi könyvek ezreivel teli titkos könyvtára.

A szerda esti tüzet egy rövidzárlat okozhatta az olasz sajtó szerint, a tetőn ugyanis renoválás zajlott.

Az oltást végző tűzoltók hatalmas károkról számoltak be annak ellenére, hogy történelmi vagy művészeti jelentőségű alkotásokat nem érintett a tűz.

Az eredetileg bencés, később a Rosmini-rendi szerzetesek kezelésébe került apátságot 983-ban alapították. Fontos állomáshelye az Európa északnyugati részéből az Alpokon át Jeruzsálembe vezető Via Francigena zarándokútnak.

1995 óta a Szent Mihály apátság Piemonte északolasz tartomány egyik hivatalos szimbóluma.
A kolostor múzeumát tavaly 100 ezer látogató kereste fel.