Kiegyenlített volt a két cseh államfőjelölt csütörtöki vitája

- Horizontal
A két cseh elnökjelölt, Jirí Drahos(b) és Milos Zeman(j), jelenlegi államfő.
Vágólapra másolva!
Kiegyenlítettebb volt a két cseh államfőjelölt csütörtöki televíziós vitája, mint a keddi első, amelyben Milos Zeman jelenlegi elnök volt a domináns - mondta Garai Nikolett, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában.
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint, míg a keddi vitában egyértelműen látszott, hogy Milos Zeman sokkal rutinosabb politikus Jirí Drahosnál, a

csütörtökiben a cseh tudományos akadémia volt vezetőjének sikerült tapasztaltabbnak tűnnie, és már ő is belement a személyeskedésbe.

A két cseh elnökjelölt, Jirí Drahos(b) és Milos Zeman(j), jelenlegi államfő. Forrás: AFP/Michal Cizek

Garai Nikolett kitért arra, hogy a két elnökjelölt személyisége nagyon eltérő.

Jirí Drahos visszafogott személyiség, aki mérsékelt politikát folytat, Milos Zeman indulatos, ugyanakkor karizmatikus politikus.

Jirí Drahos államfőjelölt, a Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke. Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

Az első, keddi televíziós vitától eltérően ezúttal viszont Jirí Drahos volt a támadóbb, egyben személyeskedőbb.

Drahos mindjárt a vita kezdetén kijelentette, hogy Zeman a közelmúlt korrupcióval teli cseh politikájának képviselője, aki megosztja a társadalmat, aki nyilatkozataiban gyakran hazudik és ferdít.

Zeman azzal válaszolt, hogy Drahos nem ért a politikához, és ezen a területen tapasztalatlan.
Külpolitikai kérdésre válaszolva Drahos Csehország számára biztonsági kockázatnak minősítette Oroszországot, míg Zeman ezt elutasította.

Zeman alaptalannak minősítette és visszautasította Drahos azon állítását is, hogy Oroszország félrevezető információk terjesztésével megpróbálja befolyásolni a cseh választásokat.

A legutolsó felmérések szerint valamivel esélyesebb a győzelemre Milos Zeman jelenlegi államfő, viszont senki nem mer biztosat mondani, ugyanis nagyon szoros végeredmény várható. Forrás: AFP/Michal Cizek

Hasonló módon eltért az elnökjelöltek véleménye a Krím félszigetről is. Mindketten törvénytelen orosz megszállásról beszéltek, de Drahos a Moszkva elleni szankciók folytatása mellett is szót emelt. Európa és az Európai Unió jövőjével kapcsolatban Milos Zeman euroföderalistának minősítette magát, míg Jirí Drahos azt mondta, ő nem euroföderalista, és az öntudatos Csehország, az öntudatos európai nemzetállamok híve.

Mindkét politikus elutasította a kötelező menekültkvótákat, és azt állították, hogy a migránsok esetleges befogadásáról az Európai Unió egyes tagállamainak kell dönteniük. Zeman és Drahos is hangsúlyozták, hogy szigorúan védeni kell az EU külső határait, és a migránsoknak ott kell segíteni, ahol a problémák keletkeznek, tehát saját országaikban.


Az országos népszavazás intézményének évek óta vitatémát képező bevezetéséről Drahos azt mondta, hogy a népszavazásoknak helyi szinten van súlyuk, "geopolitikai" kérdésekben azonban ellenzi a referendumot, ráadásul szerinte Csehországnak ezen a téren nincs semmiféle hagyománya. A lakosságnak joga van geopolitikai kérdésekben is véleményt nyilvánítani - szögezte le álláspontját a jelenlegi elnök.

Milos Zeman hisz Andrej Babis cseh kormányfő(j) ártatlanságában, vetélytársa Jirí Drahos viszont nem. Forrás: AFP/Michal Cizek

Andrej Babis kormányfővel kapcsolatban, aki ellen büntetőjogi eljárás folyik az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt,

Drahos azt mondta: nem hisz Babisnak, és osztja a rendőrség gyanúját, amíg Zeman úgy vélte, a multimilliárdos Babisnak nem volt szüksége csalásra, és ő hisz neki.

Cseh politológusok első értékelései szerint mindkét jelölt az utolsó televíziós vitában megpróbált úgy érvelni, hogy a maga oldalára fordítsa a mintegy tíz százalékra tehető eddig bizonytalan szavazókat.

Garai Nikolett, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója is azt mondta az M1 stúdiójában, hogy

biztosan szoros végeredmény várható, amelyet a tízszázaléknyi jelenleg még bizonytalan választó fog eldönteni.

Csehországba délután kezdődik a közvetlen cseh elnökválasztás második, mindent eldöntő fordulója. A szavazóhelyiségek pénteken 14.00-22.00 között, szombaton pedig reggel 8-tól délután 2-ig lesznek nyitva. Nem hivatalos végeredmény szombaton estére várható.