Az oroszok szerint ők nem sértették meg az Észak-Korea elleni szankciókat

2018.01.26. 14:25

Oroszország nem sértette meg az Észak-Korea elleni ENSZ-szankciókat - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov a Reuters brit hírügynökségen megjelent állításokra reagált, miszerint Moszkva a büntetőintézkedéseket megkerülve Észak-Koreából exportált szenet szállít Japánba és Dél-Koreába.

Oroszország a nemzetközi közösség felelős tagja, és eleget tesz a nemzetközi szabályoknak és kötelezettségeinek - hangsúlyozta az orosz elnök szóvivője.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivőjeForrás: Sputnik/Sergey Guneev

A Reuters nyugat-európai hírszerzési forrásokra hivatkozva korábban arról írt, hogy a 2017 augusztusát követően Észak-Korea legalább három alkalommal szállított szenet az oroszországi Nahodka és Holmszk kikötőibe, ahol a szállítmányt kirakodták, majd más hajókra átrakva Japánba és Dél-Koreába juttatták el. Az oroszországi Nahodka lett az észak-koreai szén egyik főbb átrakodó állomása - mondta az egyik névtelenséget kérő biztonsági tisztségviselő.

Az Interfax orosz hírügynökség Moszkva phenjani nagykövetségének egyik illetékesére hivatkozva közölte: Oroszország nem vásárol Észak-Koreától szenet, s nem szolgál tranzitállamként harmadik államokba történő szállításokhoz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa még tavaly augusztusban hozott határozatot az észak-koreai szén, vasérc, ólom és haláru exportjának tilalmáról, megfosztva ezzel Phenjant becslések szerint évi egymilliárd dollár értékű keményvaluta-bevételétől, amely lehetővé tette eddig a kommunista rezsim fegyverkezési programja finanszírozását.