Vasárnap reggel házkutatást tartottak irodájában, és őrizetbe vették Alkeszej Navalnijt  azon moszkvai a tüntetésen, amelyet az ellenzéki politikus hirdetett meg. Azóta szabadon is engedték.

Navalnij ügyvédje, Olga Mihajlova a TASZSZ állami hírügynökségnek elmondta, hogy védencét késő este anélkül engedték el a rendőrségi fogdából, hogy kihallgatási jegyzőkönyv készült volna, ugyanakkor előírták neki: egy későbbi időpontban meg kell jelennie a rendőrségen.

Az orosz belügyi hatóságok korábban azt közölték, hogy Navalnijt várhatóan a közrend megsértésével, nem engedélyezett tüntetés szervezésével fogják megvádolni, ami 30 napig terjedő elzáráshoz vezethet.

Az orosz Központi Választási Bizottság december végén megtagadta Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését, válaszul a politikus a választás bojkottjára szólított fel és vasárnapra több nagyvárosban tüntetést hirdetett. Több helyszínről érkezett jelentés őrizetbe vételekről, nem hivatalos értesülések több mint 60 ember előállításáról tudnak.

A moszkvai városi hatóságok pénteken arra figyelmeztettek, hogy a fővárosi megmozdulást nem engedélyezték, és jogi intézkedéseket helyeztek kilátásba a politikussal szemben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak.

Alekszej Navalnijt idén háromszor is letartóztatták amiatt, hogy nem engedélyezett, korrupcióellenes témájú tüntetéseket kezdeményezett./korábbi felvétel/Forrás: AFP/Vasily Maximov

Egyes hírügynökségi jelentések szerint Alekszej Navalnijt a tüntetésre menet tartóztatták fel a hatóságok.

A nap folyamán korábban a rendőrség az ellenzéki politikus vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány moszkvai irodájában razziázott. Többeket kihallgattak, hat embert őrizetbe vettek és számítógépeket foglaltak le.

Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást, a politikai erőpróba egyértelmű favoritja a közvélemény-kutatások szerint Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő.