Ciprus az új Ibiza

2018.01.30. 06:59

Méltatlanul kevés figyelmet kap Ciprus ahhoz képest, hogy mennyi élményt tartogat a turisták számára. A sziget egyszerre tud alternatívát kínálni az aktív kikapcsolódást keresőknek, és azoknak is, akik csak a bulit, a napfényt és a homokos tengerpartot keresik. A kultúrsokk mindeközben pedig elkerülhetetlen, ha a szigeten járunk.

Ciprus tökéletes úti cél lehet a fiataloknakForrás: Bujtás Merdzsán

Fehér homokos tengerpart, bulinegyed – minden, ami kell

Novemberben jártunk Cipruson, habár ez már nem a főszezon, a sziget így is megmutatta számunkra, miért is érdemes ellátogatni és eltölteni ott pár napot. Legnagyobb előnye a közelsége és a remek időjárás, novemberben még nyugodtan lehet fürdeni a 24 fokos tengerben, így nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy Ciprus egész évben látogatható és biztosan mindenki megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási programot.

Korábban már írtunk arról, mivel töltheti el az idejét az, aki nem kifejezetten rajong csak a tengerpartokért, viszont nem mehetünk el amellett, hogy a sziget tengerpartjai a legszebbek közé tartoznak.

Páfosz nem csak gazdag történelme miatt érdemel szót, hanem gyönyörű tengerpartjai miatt. Az igazi, pálmafákkal teli mediterrán tengerpart mentén sorban 5 csillagos szállodák várják a turistákat. Petra To Romiounál – ahol Aphrodité született a mitológia szerint – kavicsos tengerpart vár ránk; a táj gyönyörű, de a nagyobb hullámok miatt óvatosnak kell lennünk, ha fürdeni szeretnénk. Azok a párok, akik háromszor körbeússzák párjukkal Aphrodité szikláját, a legenda szerint elnyerik az örök szerelmet és életük végéig együtt maradnak.

Ayia Napa már igazán a fiataloké, bár ez a városrész leginkább a kolostoráról híres. Mára azonban igazi üdülőváros lett, a legmenőbb szórakozóhelyeket is itt találjuk. Itt éjjel-nappal buli van, csodás homokos tengerpartja pedig elkápráztat. A város legmenőbb strandja a Nissi Beach, igazi fehérhomokos tengerparttal és a hozzá tartozó főúttal – Nissi Avenue -, ahol a bárok és a szórakozóhelyek, valamint a menő szállodák váltogatják egymást. Természetesen itt is akad bőven látnivaló, például Ayia Napa kolostor, és a hozzá tartozó miniatűr – de tényleg eszméletlen kicsi – kis templomocska, mely a legenda szerint Szűz Máriához kapcsolódik.

Ciprus, Nissi BeachForrás: Bujtás Merdzsán

Limassolban ha járunk, persze ott is találunk strandot, de sokkal több programlehetőségünk is van ennél. Igazi pezsgő, fiatalos város ez, ahol természetesen az aktív kikapcsolódást sem érdemes kihagyni. A magyar Bubihoz hasonlóan pillanatokon belül bringára pattanhatunk és végigtekerhetünk a tengerpart mentén kialakított kerékpárúton. A hotelek ugyancsak a fiataloknak kedveznek, a különböző Boutique hotelekben modern kényelmes szobák, spa és remek koktélok várják a turistákat, mindez Limassol belvárosában, a parttól 15 percre. Ha tavernában vacsorázunk, az ételek mellé élő zene és tánc is vár.

Szintén kihagyhatatlan város Larnaka, a sziget egyik legrégebbi tengerparti városa. Modern, fiatalos város, gazdag történelemmel, gyönyörű sétányokkal, tengerpartokkal. Mindenképp érdemes megnézni a városban a 9. században épült Szent Lázár templomát, ami mind a mai napig Ciprus egyik leggyakrabban meglátogatott nevezetessége. A nemzetközi repülőtér közelében lévő sós tó is kedvelt látványosság, hiszen ha szerencsénk van, flamingókkal és pelikánokkal is találkozhatunk, erre tavasszal van a legnagyobb esélyünk, de nekünk novemberben is sikerült elcsípni egy-két flamingót.

A sziget egyik legszebb partszakasza Konnos Bay, ha ezt a tengerpartot választjuk, szinte biztosan nem fogunk csalódni. Ráadásul a közelben számos szépség vár ránk, például az Agioi Anargyroi kápolna. Igazi mediterrán érzés, a tenger mélykék színével pedig remek összhangba kerül a kápolna világoskék árnyalata. A kápolna mögött egy kis lépcső vezet lefelé, így lehetőség van megnézni a kápolna mögött lévő sziklabarlangot. Csak óvatosan, hiszen a hullámok itt igen erősen felcsaphatnak, könnyen elázhat a fényképezőgépünk vagy telefonunk, de a látvány még ezért is kárpótol minket.

Ciprus a szívedben

Ciprus alapból úgy lett „teremtve", hogy bármerre is járunk, leesik az állunk a természeti csodáktól, valóban olyan érzése van az embernek, hogy ezt a szigetet tényleg az istenek teremtették. Ciprus lakói őrzik is ezt a képet a szigetről, szinte minden növény, ami megterem, szorosan köthető Aphroditéhez, a szerelem istennőjéhez – a legendák szerint legalábbis. Mindehhez adódik hozzá az ember által alkotta kincsek, az ókori maradványoktól egészen napjainkig. A szigeten számos UNESCO világörökség részét képező, vagy éppen arra javasolt helyszínbe is belefuthat az ember.

Ayia Napa kolostorForrás: Bujtás Merdzsán

A lakosság kifejezetten ügyel a környezetvédelemre. A legtöbb épület tetejére napelemes rendszereket építettek, valamint a víz használatában is nagyon tudatosak. A házak tetején víztartályokat láthatunk, melyek esztétikailag talán nem a legszebbek, de hasznos célt szolgálnak. Cipruson ugyanis az ivóvíz korlátozott, ezek a tartályok szolgáltatják a háztartásoknak a vizet, melyet hetente bizonyos napokon töltenek fel. A turistáknak azonban nincs okuk aggodalomra, hiszen a szállodákban ezt egyáltalán nem lehet érzékelni, teljesen ugyanúgy működnek a hotelek, mint Európa bármely más részén.

Ciprus összességében egy nagyon kellemes, nagyon barátságos, nagyon szép sziget, és szerencsénkre igen közel is van. a sziget több városába is indulnak járatok, így még több lehetőségünk van felfedezni a szigetet. Az emberek nagyon kedvesek és még a falvakban is igen jól beszélnek angolul, de akkor is jól járunk, ha németül, vagy oroszul beszélünk, ugyanis ezeken a nyelveken is szinte minden ki van írva. Ha Ciprust választjuk a nyaralásunk következő célpontjának, egészen biztosan nem fogunk csalódni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK