A Balkán a muszlim terroristák melegágya lett

Salafi community in Bosnia denies allegations on links with Daesh Brcko Bosnia and Herzegovina Bosnian Bosnia Salafi Salafists Salafist groups Islamic state Islamic State (IS) ISIL Daesh HORIZONTAL SQUARE FORMAT
BRCKO, BOSNIA AND HERZEGOVINA - MARCH 3: Salafi members in Upper Maoca village, Brcko, northeastern Bosnia denied allegations that they are connected with Daesh, as the Islamic State of Iraq and the Levant is known in Arabic, on March 3, 2015. Upper Maoca is in the focus of the Bosnian public, as the place from which recruited fighters allegedly were going to fight on the battlefields in Iraq and Syria to support the ISIL. Samir Yordamovic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Már a német kormány is felfigyelt arra, hogy a Balkán-félsziget – jelentős részben a szaúdi és a török befolyás miatt – az Iszlám Állam és más szélsőséges muszlim csoportosulások egyik legfontosabb utánpótlási bázisává vált.
Vágólapra másolva!

A német Bundestag vitáinak az utóbbi időszakban egyik visszatérő témája a balkáni muszlim radikálisok jelentette veszély.

Bosznia leghírhetebb iszlamista faluja, Gornja Maoca Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Samir Yordamovic

Egy parlamenti jelentésből konkrétan kiderült, hogy németországi iszlamisták szoros kapcsolatban állnak Bosznia-Hercegovinában élő potenciális terroristákkal, írja a Deutsche Welle.

Magyarország déli határától kb. 200 kilométerre sok olyan település van, amelyekben az iszlám egyik legszélsőségesebb irányzata, a szalafizmus elvei érvényesülnek.

A szalafisták elutasítják a vallás korszerűsítését és szorgalmazzák az iszlám jog, a saría bevezetését az élet minden területén.

Az iszlamisták konkrét balkáni aktivitásáról azonban még a német titkosszolgálat sem rendelkezik elegendő információval, különösen a szélsőséges mozgalmak terjedését nem tudják feltérképezni.

Ami biztos, hogy a gazdag Öböl-menti államok, elsősorban

Szaúd-Arábia számos szélsőséges imámot küldött a '90-es évtől Boszniába,

a helyi muszlimok radikalizálódásának ez lehet az elsődleges oka.

Az elmúlt időszakban Törökország is exportálja a Balkánra a hitszónokait, akik által az ország a saját befolyását igyekszik növelni a térségben.

Közismert, hogy

Szaúd-Arábia és Törökország már Németországba is küldi a fundamentalista iszlamista imámokat,

de a berlini kormány valamiért nem lép fel velük szemben, és a titkosszolgálattal ellentétben igyekszik szemet hunyni a történtek felett.

Nem lehet tudni, hány balkáni harcol az Iszlám Állam területén

A német titkosszolgálat sem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan hány balkáni muszlim terrorista harcol Szíriában és Irakban. Csupán arról szolgáltattak adatokat, hogy milyen szervezetekben vannak.

Balkáni szalafisták. Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Samir Yordamovic

A közhiedelemmel ellentétben nem kizárólag az Iszlám Állammal szimpatizáló terroristák mentek harcolni a Közel-Keletre.

Sokan esküdtek hűséget az al-Kaidához kötődő, Szíriában és Irakban tevékenykedő al-Nusztra Frontnak.

A szélsőséges szervezet hivatalosan elszakadt az al-Kaidától még 2016-ban.

Teljesen új fejleménynek számít, hogy

a boszniai, a horvátországi és a koszovói iszlamisták kb. 10%-a a Szabad Szíriai Hadsereg katonája lett,

amely szervezet az Egyesült Államok és újabban Törökország támogatásával küzd Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen.

Régebb a szerb sajtó írt arról, hogy horvátországi muszlim szervezetek tagjai is harcolhatnak a Szabad Szíriai Hadseregben, titkosszolgálati jelentések viszont most először erősítették meg ezt a híresztelést.

Arról, hogy hányan lehetnek a német hírszerzés nem közölt információkat.

A fő probléma az, hogy a Balkán sok eldugott településén az iszlám legszélsőségesebb ágazatai virágoznak, ilyen szellemben nevelik a fiatalokat, a nemzetállamok hatóságai pedig képtelenek ellenőrizni a folyamatot.

Muszlim iskola Boszniában Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Samir Yordamovic

A legrosszabb Bosznia-Hercegovinában a helyzet,

ott szaúd-arábiai anyagi támogatással egy párhuzamos társadalmat építettek ki, amelyre a szarajevói kormány befolyása nem terjed ki.

A szegénység is táplálja az iszlamizmust, a megoldás hosszabb távon az lehetne, ha ezeket az államokat felvennék az Európai Unióba, mert akkor beindulna a gazdaság növekedése és az életszínvonal emelkedése, amely által vissza lehetne szorítani a szaúdi, valamint a török befolyást.

Magyarország kormánya és a V4-ek is szorgalmazzák a Nyugat-Balkán európai integrációját,

a stabilitás megteremtése érdekében.