Megtámadtak egy kabuli katonai akadémiát

2018.01.29. 04:06

Öt iszlamista fegyveres megtámadta hétfőn a kabuli katonai akadémia őrségét, öt órán át tűzpárbajt vívtak a katonákkal, de nem tudtak bejutni az intézménybe. Az összecsapásban meghalt 11 katona és négy támadó, 16 katona megsebesült, egy támadót élve elfogtak – közölték tisztségviselők.

Két támadó felrobbantotta magát, kettőt megöltek a biztonságiak, egyet pedig élve elfogtak.

A fegyveresek robbanószerrel, rakétagránátokkal és gépkarabélyokkal felfegyverkezve támadták meg az akadémiát őrző katonák őrhelyét.

 

Afgán katona a támadás helyszínénForrás: AFP/Wakil Kohsar

A környéken lakó egyik katonatiszt név nélkül nyilatkozva még az akció idején elmondta, hogy 11 robbanást hallott azóta, hogy a támadás megkezdődött helyi idő szerint hajnali öt óra után. "A robbanások rakétagránátoktól származhattak" – mondta. Később géppisztolyok ropogása is hallatszott.

Egy afgán újságírónak a környéken tartózkodók azt mondták, hogy egy éjjellátó készülékekkel felszerelt csoport hatolt be a Marshall Fahim Védelmi Egyetem épületeibe.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Tavaly októberben 15 katonaiskolás halt meg a brit erők segítségével korszerűsített akadémia kapujánál, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a létesítmény területéről kihajtó egyik autóbuszt.

Egy hónapon belül ez a negyedik nagyszabású fegyveres támadás az afgán fővárosban, ráadásul alig két nappal követi a Kabul kormányzati negyedében szombaton végrehajtott, a tálib lázadók által vállalt robbantásos merényletet, amelyben legkevesebb 103 ember vesztette életét és 235-en sebesültek meg.

A borzalmas merénylet miatt az afgán kormány nemzeti gyásznapot hirdetett vasárnapra.

Egy héttel korábban a kabuli Hotel Intercontinentalt támadták meg tálib szélsőségesek, az akkori terrorcselekményben 43 ember vesztette életét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK