Megtámadtak egy kabuli katonai akadémiát

Megtámadtak egy kabuli katonai akadémiát
Afghan security personnel stand guard near the site of an attack near the Marshal Fahim Military Academy base in Kabul on January 29, 2018. Gunmen launched a pre-dawn attack on a military academy in Kabul on January 29, security officials and sources told AFP, in an ongoing assault that marks the latest violence to strike the Afghan capital. / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Vágólapra másolva!
Öt iszlamista fegyveres megtámadta hétfőn a kabuli katonai akadémia őrségét, öt órán át tűzpárbajt vívtak a katonákkal, de nem tudtak bejutni az intézménybe. Az összecsapásban meghalt 11 katona és négy támadó, 16 katona megsebesült, egy támadót élve elfogtak – közölték tisztségviselők.
Vágólapra másolva!

Két támadó felrobbantotta magát, kettőt megöltek a biztonságiak, egyet pedig élve elfogtak.

A fegyveresek robbanószerrel, rakétagránátokkal és gépkarabélyokkal felfegyverkezve támadták meg az akadémiát őrző katonák őrhelyét.

Afgán katona a támadás helyszínén Forrás: AFP/Wakil Kohsar

A környéken lakó egyik katonatiszt név nélkül nyilatkozva még az akció idején elmondta, hogy 11 robbanást hallott azóta, hogy a támadás megkezdődött helyi idő szerint hajnali öt óra után. "A robbanások rakétagránátoktól származhattak" – mondta. Később géppisztolyok ropogása is hallatszott.

Egy afgán újságírónak a környéken tartózkodók azt mondták, hogy egy éjjellátó készülékekkel felszerelt csoport hatolt be a Marshall Fahim Védelmi Egyetem épületeibe.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Tavaly októberben 15 katonaiskolás halt meg a brit erők segítségével korszerűsített akadémia kapujánál, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a létesítmény területéről kihajtó egyik autóbuszt.

Egy hónapon belül ez a negyedik nagyszabású fegyveres támadás az afgán fővárosban, ráadásul alig két nappal követi a Kabul kormányzati negyedében szombaton végrehajtott, a tálib lázadók által vállalt robbantásos merényletet, amelyben legkevesebb 103 ember vesztette életét és 235-en sebesültek meg.

A borzalmas merénylet miatt az afgán kormány nemzeti gyásznapot hirdetett vasárnapra.

Egy héttel korábban a kabuli Hotel Intercontinentalt támadták meg tálib szélsőségesek, az akkori terrorcselekményben 43 ember vesztette életét.