Ukrán buszsofőröket alkalmaz a Nyitrai Közlekedési Vállalat

ÉPÜLET FOTÓ FOTÓTÉMA MŰALKOTÁS szobor templom templomtorony torony városkép Nyitra, 2011. augusztus 3. 
A Szent Emerám püspöki székesegyházhoz vezető lépcsősort díszítő szobor, valamint az Alsó városrész látképe a várból Nyitrán, Szlovákiában, a Szent Lás
Nyitra városa.
Vágólapra másolva!
Szlovákiában csakúgy mint idehaza komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a közlekedési vállalatok, főleg sofőrök területén. Ezért a Arriva Nitra a.s.(nyitrai) városi tömegközlekedési vállalat Ukrajnából toborzott buszsofőröket, akik közül 7-en már munkába is állatak a Dél-szlovákiai a városban- számolt be hétfői számában az egyik legnagyobb szlovák napilap, a SME.
Vágólapra másolva!

Ahogy az EU-n belül számos országban, így északi szomszédunknál is komoly hiány van buszsofőrökből, ezért tavaly a nyitrai közlekedési vállalat Ukrajnában toborzott buszvezetőket.

– mondta Juraj Kusy, az Arriva Nitra igazgatója.

A kiválasztottak 46 és 54 év közötti férfiak, akik korábban odahaza is sofőrködéssel keresték kenyerüket, csak jóval alacsonyabb, körülbelül feleannyi jövedelemért.

Nyitra városa. Forrás: MTI/Komka Péter

Feltétel volt, hogy Szlovákiában sikerrel teljesítsék az beiskolázást, és elvégezzenek egy nyelvkurzust is, de orvosi vizsgálatokon és pszichológiai teszteken is átestek.

Közülük 7 ukrán buszsofőr már volán mögé is ült, munkájukat a kezdetekben a hazai terepen tapasztaltabb szlovák kollégáik segítik.

– nyilatkozta Juraj Kusy, aki hozzátette, hogy az elkövetkezendő néhány hónapban a többi ukrán társuk is csatlakozik a nyitrai buszsofőrök táborába.

A nyitrai közlekedési vállalattól szerettük volna megtudni, hogy mennyit keresnek északi szomszédunknál az ukrán busszsofőrök. Megkeresésünkre azt a válaszolták, hogy ezzel kapcsolatban nem áll módjukban információval szolgálni. Azt azonban elárulták, hogy természetesen nem tesznek különbséget, és az új ukrán buszvezetők ugyanazt a bérezést kapják, mint a szlovák kollégáik.