Szocsi békekonferencia: Egyedül a szíriaiak dönthetnek saját jövőjükről

LAVROV, Szergej, szocsi, szíria, békekonferencia
Szocsi, 2018. január 30. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszél az Oroszország által kezdeményezett szíriai békekonferencián Szocsiban 2018. január 30-án. A konferenciát a szíriai ellenzék nagy része és a kurdok bojkottálják. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Vágólapra másolva!
Szíria területi épségének tiszteletben tartását és a demokratikus utat támogatták a Szocsiban megrendezett békekonferencia résztvevői keddi zárónyilatkozatukban.
Vágólapra másolva!

A dokumentum, amelybe a Reuters brit hírügynökség betekintést nyert, úgy fogalmaz, hogy

egyedül a szíriai nép dönthet jövőbeli politikai rendszeréről.

A zárónyilatkozat szerint a résztvevőknek sikerült megállapodniuk olyan "alapvető elvekben", amelyek elengedhetetlenek a 2011-ben polgárháborúba sodródott Szíria megmentéséhez. Ezzel összefüggésben a dokumentum megjegyzi: a "demokratikus utat" támogatják azzal, hogy a szíriaiaknak választásokon kell dönteniük saját jövőjükről.

Az irat említést tesz a szíriai hadsereg megőrzéséről is. Kiemeli, hogy a hadsereg szerepe Szíria határainak védelme, a külföldi fenyegetések elhárítása és a terrorizmus elleni harc. A biztonsági szolgálatokkal kapcsolatban szintén azon az állásponton van, hogy fenn kell őket tartani azzal, hogy csak a törvény adta kereteken belül működhetnek.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy

felekezeti vagy etnikai hovatartozástól függetlenül minden szíriai egyenlő jogokkal bír.

A zárónyilatkozat nem tett említést az Oroszország szövetségesének számító Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsáról.

Az Oroszország által rendezett szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusa a fekete-tenger partján fekvő üdülővárosban abban a reményben ült össze, hogy párbeszéd indulhat az ország új alaptörvényének megalkotásáról.

A Szíriai-kongresszus résztvevői szerint sikerült felállítani egy 150 fős alkotmányozó bizottságot, amelynek feladata, hogy javaslatokat vitasson meg az ország jelenlegi alaptörvényének módosításához.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette: megállapodás született a testület létrehozásáról. Az alkotmányozó bizottság tagjai egy részét a kongresszus résztvevőinek soraiból fogják megválasztani, de olyan ellenzéki csoportok képviselői is részt vesznek majd munkájában, amelyek – különböző okok miatt – nem tudtak megjelenni Szocsiban.

Az orosz tárcavezető arról biztosította a nyugati államokat, hogy felesleges kételkedniük vagy bizonytalankodniuk a kongresszus létjogosultságával kapcsolatban, a Szíria-konferencia csak erősíti a genfi béketárgyalások és a világszervezet szerepét. Hozzátette: a szóban forgó bizottság munkáját Genfben végzi majd. Egyben felkérte a Szocsiban jelen lévő Staffan de Misturát, az ENSZ szíriai különmegbízottját, hogy működjön együtt a testülettel. Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva, Teherán és Ankara is támogatni fogja őt ebben.

Lavrov szerint nem kell tragédiának tekinteni azt, hogy "két vagy három" ellenzéki csoportosulás nem jelent meg Szocsiban. "Természetesen senki sem várta, hogy sikerül kivétel nélkül itt összehívni a szíriaiak különböző csoportjainak képviselőit - a kormányhűeket, a semlegeseket és az ellenzékieket" – mondta a miniszter.

A szíriai ellenzék nagy része és a kurdok is bojkottálják a szocsi konferenciát, bár a szervezők adatai szerint az eseményre 1511 küldött érkezett állítólag a szíriai társadalom különböző csoportjainak a képviseletében.

A szíriai konfliktus rendezéséről két tárgyalási folyamat is zajlik párhuzamosan: az egyik Genfben az ENSZ égisze alatt, a másik pedig Oroszország, Törökország és Irán vezetésével. Ez utóbbit nyugati megfigyelők bizalmatlanul szemlélik.