Drogcsempészetért halálra ítélhetik a 21 éves modellt

Tereza Hlusková 2
Az ismert cseh modell letartóztatása rendkívüli hír volt nemcsak odahaza, de a pakisztáni médiában is.
Vágólapra másolva!
Tereza Hluskovát kábítószercsempészet miatt három hete vették őrizetbe a lahori nemzetközi repülőtéren. A cseh modellt legrosszabb esetben akár halálra is ítélheti a pakisztáni bíróság, de minimum 10 éves börtönbüntetésre számíthat – számolt be a Daily Pakistan Global c. hírportál.
Vágólapra másolva!

A 21 éves Terezát 2018. január 10-én tartóztatták le a lahori reptéren, ahol a vámvizsgálatnál dupla fenekű bőröndjének alján 9 kiló heroint találtak. Mivel egy ismert cseh modellról van szó, az eset nemcsak odahaza, de Pakisztán-szerte is vezető hír volt a médiában.

A cseh modell letartóztatása rendkívüli hír volt a pakisztáni híradókban is. Forrás: Facebook

A Kelet-csehországi Uherské Hradiste-ből ( Magyarhradist/ Magyarerőd) származó Terezának kedden volt az első tárgyalása a Pandzsáb Tartományi Bíróságon, ahol

a cseh lány ügyvédje, Jawada Zafar arról próbálta meggyőzni a bírót, hogy védence előzőleg csak annyit tudott, hogy "valamilyen ajándékot" kell kicsempésznie az országból. Állítása szerint a bőröndöt csak nem sokkal a becsekkolás előtt kapta meg Tereza, akinek fogalma sem volt arról, hogy abban majd 10 kiló kábítószer lapul.

A tárgyaláson jelen volt Csehország pakisztáni nagykövete is, és vélhetően a prágai diplomáciai erőfeszítéseknek is köszönhető, hogy a bíró most 2 hétre elnapolta a tárgyalást. Egyúttal engedélyezte, hogy a száriba öltöztetett vádlott egy rövid, mindössze pármondatos videóüzenetet küldhessen hozzátartozóinak Csehországba.


- üzente a szemmel láthatóan megviselt Tereza a szüleinek. Hogy mennyire húzódik majd el a cseh nő pere, azt még nem tudni. Ami viszont biztos, hogy a pakisztáni törvények rendkívül szigorúan büntetik a kábítószercsempészetet, és általában gyorsított eljárásban a legsúlyosabb büntetéseket szokták kiróni. Helyi beszámolók szerint az ázsiai országban már 10 kiló heroin csempészéséért akár halálra is ítélhetik az elkövetőt, és nem ritka az életfogytig tartó börtönbüntetés sem.

A Daily Pakistan Globalnak nyilatkozó szakértő elmondta, hogy ilyen tételnél a külföldi állampolgárokra általában "csak" életfogytiglan vár, és a per akár fél évig is elhúzódhat. Mivel Tereza 9 kiló kábítószerrel bukott meg, és amennyiben a cseh diplomácia jól lobbyzik, úgy elképzelhető a "legenyhébb", odahaza letöltendő tízéves börtönbüntetés is, de ez nagyban függ az elkövető előéletétől is.

Tereza Hlusková állítólag nem először csempészhetett kábítószert Pakisztánból. Most is 3 hónapos vízummal rendelkezett. A legenyhébb ítélet esetén "csak" tíz évet kell rács mögött töltenie. Forrás: Facebook

Igen ám, azonban Terezáról kiderült, hogy nem először járt Pakisztánban, és nem nagyon találták nyomát annak, hogy valaha is modellkedett volna a közép-ázsiai országban.

Sőt, az egyik legnagyobb cseh bulvárlap, a Blesk.cz utána járt, hogy miből telhetett luxuséletre a helyi katolikus gimnázium egykori tanulójának. A név nélkül nyilatkozó egykori barátnője a napilapnak azt mondta, Uherské Hradistében mindenki úgy tudta, hogy Terezából felkapott nemzetközi modell lett, és ezért volt állandóan úton a nagyvilágban, évente mindössze egyszer-kétszer látták szülővárosában, akkor is csak pár napra.

A Blesk szerint is tény, hogy Tereza sokat járta a világot. Mint kiderült a Pakisztánban 3 hete lekapcsolt "vitatott modell" Lahorból épp az Egyesült Arab Emírségek központjába, Dubajba szeretett volna továbbrepülni.