Putyin és Erdogan elégedett a béketárgyalásokkal

2018.01.31. 18:37

Oroszország és Törökország államfői elégedettek a szír béketárgyalások eddigi eredményeivel, noha semmilyen kérdésben sem közeledtek a felek álláspontjai, írja az AFP francia hírügynökség.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Erdogan török elnök ma telefonbeszélgetés során egyeztettek a „Szír Nemzeti Párbeszéd" elnevezésű konferenciáról, amelynek első ülését tegnap tartották a Fekete-tenger melletti üdülővárosban, Szocsiban, ahol ezelőtt két évvel téli olimpiát rendeztek.

A béketárgyalásokat Moszkva, Ankara és Teherán nyomására kezdték meg.A tárgyalásokon részt vesz Bassár el-Aszad elnök Baath nevű kormánypártja és olyan mérsékelt ellenzéki szervezetek, amelyek baráti kapcsolatot ápolnak az oroszokkal, a törökökkel vagy az irániakkal.

Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz államfőForrás: AFP/Handout

Az Egyesült Államokhoz kötődő politikai szervezetek képviselői nincsenek jelen.

Moszkva és Ankara álláspontja sem egyezik a legtöbb kérdésben, a konferencia előtt a törökök számon kérték az oroszokat azért, mert meghívták Szocsiba Mihrac Uralt, akit azzal vádolnak, hogy a törökországi Reyhanliban köze volt egy terrortámadáshoz.Nem lehet tudni, hogy ez témája volt-e Putyin és Erdogan mai beszélgetésének.

Arról is megállapodtak, hogy betartják a 2017 végén, a kazahsztáni Asztanában lezajlott béketárgyalások pontjait. Asztanában az oroszok és az irániak közvetítettek a szírek és a törökök között.

Csupán abban állapodtak meg, hogy Szíria egyes részein biztosítják a közigazgatás szabad működését.Az egyik ilyen tartomány Idlib volt, aminek a területét az utóbbi hetekben bombázta az orosz és a szír légierő.
A másik régió Afrín térsége, ahová 11 napja vonultak be a törökök.Békéről tehát egyelőre szó sincs.