Afgán és eritreai migránsok közötti, egymást követő összetűzésekben 17-en megsérültek csütörtökön az észak-franciaországi Calais környékén, több helyszínen. Négy ember súlyos lövési sérülésekkel került kórházba, életveszélyes állapotban vannak - közölték rendőrségi források.

Gérard Collomb belügyminisztert éjfél körül várják a helyszínre.

- A súlyos incidensek után este Calais-ba utazom, hogy egyeztessek a prefektussal, a polgármesterrel és a helyi döntéshozókkal - írta a miniszter a Tweeteren, aki helikopterrel indult Párizsból a helyszínre.

A tárcavezető a rendőri erőkkel és a mentősökkel is találkozik.

Két verekedés, egy lövöldözés

A Boulogne-sur-Mer-i ügyészség tájékoztatása szerint 13 migráns vasrudak ütéseitől sérült meg, amikor mintegy száz afgán és eritreai összeverekedett az esti ételosztás során.A prefektúra szerint a verekedés mintegy száz, kövekkel és rudakkal felszerelt ember között tört ki a prefektúra calais-i melegedőközpontja mellett, ahol másfél évvel ezelőtt felszámolták a hatóságok a dzsungelnek is nevezett tábort, ahol a 2015-ös menekültválság fellángolása mintegy 8 ezer migráns gyűlt össze, hogy megpróbáljon átjutni a La Manche brit oldalára.

Ezt megelőzően délután fél 5 órakor négy, 16 és 18 év közötti eritreai migránst egy másik helyszínen meglőttek, életveszélyes állapotban szállították őket a lille-i kórházba.

A lövöldözéssel egyidőben öt kilométerrel arrébb, Marck településen egy második verekedés is volt, amelynek során mintegy 150-200 eritreai támadt húsz afgánra. A prefektúra tájékoztatása szerint a rendőröknek kellett közbelépni, hogy megvédjék az afgánokat.

Egyelőre senkit nem állítottak elő a hatóságok.

Megtisztították a környéket 

Az összetűzések előzménye, hogy csütörtök délelőtt a rendőrség megtisztította a környéket, elvette a Calais körül táborozni próbáló migránsok sátrait és letarolta a kunyhókat. A migránsok nem tanúsítottak ellenállást.

Utoljára november 25-én tört ki tömegverekedés a migránsok között Calais környékén, akkor két afgán csoport csapott össze egymással. Lövések is dördültek, öten megsérültek, a hatóságok szerint embercsempészek közötti leszámolás állt a konfliktus hátterében.

A csütörtökihez hasonló verekedés 2017. július 1-én történt, akkor 16-an sérültek meg, egy ember súlyosan, 2016. június 26-án pedig negyven sérültje volt egy tömegverekedésnek.

Január 18-án egy út menti pihenőhelyen súlyosan megkéseltek egy migránst egy verekedésben.

Calais környékén a hatóságok szerint jelenleg mintegy hatszáz, a segélyszervezetek szerint

legalább nyolcszáz migráns tartózkodik arra várva, hogy illegális módon megpróbáljon átjutni Nagy-Britanniába.