Amerikának nincs bizonyítéka, hogy Szíria szaringázt használt volna

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államoknak nincs bizonyítéka arra, hogy a szíriai kormányerők szaringázt használtak volna a civil lakosság ellen, noha a segélyszervezetek és más helyi aktivisták erről tettek közzé jelentéseket - közölte pénteken James Mattis amerikai védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A Pentagonban tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta: Washington bizonyítékokat keres az állítások alátámasztására. A damaszkuszi rezsim tagadja, hogy tiltott vegyi fegyvereket használt volna.

Mattis szerint egyértelmű, hogy Bassár el-Aszad elnök kormánya klórgázt fegyverként vetett be a 2011 óta zajló polgárháborúban.

Mint mondta, az Egyesült Államokat "még jobban aggasztja" a szaringáz feltételezett bevetése.

A szarin belélegezve vagy bőrön keresztül felszívódva légzési nehézségeket és hányingert okoz. Ezután az áldozat fokozatosan elveszíti a kontrollt teste felett, izomrángás, rángatózás lép fel, amelyet eszméletvesztés kísér, végül beáll a halál.

Csütörtökön nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők azt állították, hogy a szíriai rezsim halálos vegyi fegyvereket célba juttató új fajta eszközöket gyárt és használ, pedig 2013-ban elkötelezte magát amellett, hogy felszámolja teljes vegyifegyver-készletét.

Donald Trump amerikai elnök kész fontolóra venni katonai csapást a szír hadsereg ellen, hogy elrettentse a vegyifegyver-használattól

- tették hozzá az illetékesek.

A Fehérsisakosok néven ismert mentőszervezet és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) korábban közölte, hogy a szíriai kormányerők klórgázt vetettek be január 22-én hajnalban a felkelőcsoportok kezén lévő, Damaszkusz közeli Dúma város bombázása során, és

a támadás következtében legalább 13 civil légzéskárosodást szenvedett.