Újabb német városban függesztik fel a migránsok befogadását

2018.02.02. 15:37

Újabb német városban függesztik fel a menedékkérők befogadását, ezúttal a szászországi Freibergben.

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió pénteki jelentése szerint az önkormányzati képviselő-testület nagy többséggel elfogadott egy indítványt, amellyel a város engedélyt kér a tartomány vezetésétől, hogy 2021 végéig felfüggeszthessék a migránsok befogadását.Az indítványban arra hivatkoznak, hogy egyenlőtlen a járásban elhelyezett migránsok eloszlása, 70 százalékuk - nagyjából kétezer ember - Freibergben lakik, ami túlfeszíti a 41 ezer lakosú város integrációs képességét.

Az MDR regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint Sven Krüger polgármester hangsúlyozta, hogy Freiberg továbbra is toleráns és a világra nyitott város marad, de a társadalmi munkában dolgozó civil egyesületekkel együttműködve sem bírják a terheket, így a már a városban élő migránsok beilleszkedése is veszélybe kerülhet.

Ez már az ötödik település

Az indítványban rámutattak, hogy Freiberg az alsó-szászországi Salzgitter, Delmenhorst és Wilhelmshaven, illetve a brandenburgi Cottbus példáját követi. A három alsó-szászországi településen még tavaly függesztették fel a migránsok befogadását az ellátórendszerek túlterheltsége miatt, Cottbusban pedig januárban,

miután több incidens és erőszakos bűncselekmény nyomán felerősödött a feszültség a helyiek és a menedékkérők között.

A csaknem 83 milliós Németországba a nemzetközi migrációs válság elmélyülése, 2015 óta nagyjából 1,4 millió migráns érkezett. A közös terheket a tartományok között elosztó rendszer alapján Szászországnak a migránsok mintegy 5 százalékát kell befogadnia, míg a Brandenburgra 3 százalék, Alsó-Szászországra 10 százalék jut.