Késes támadó próbált behatolni a teheráni elnöki hivatalba, meglőtték és letartóztatták

2018.02.05. 12:09

Késsel felfegyverkezett férfi próbált meg behatolni hétfőn az iráni elnöki hivatal épületébe, de a biztonsági őrök meglőtték és őrizetbe vették - közölték iráni hírügynökségek.

Egy 35 körüli férfi egy nagy késsel - egyes hírek szerint karddal - hadonászott, fehér leplet viselt, ami arra utalhat, hogy öngyilkos merénylő is lehetett. Megpróbált bejutni az épületbe, de az őrök lábon lőtték. A támadót kórházba szállították, állapotáról nincsenek információk.

Nem tudni, Haszan Róháni elnök az épületben tartózkodott-e a támadás idején.
Mohszen Hamedani, a teheráni kormányzó biztonsági ügyekben illetékes helyettes közölte, hogy megpróbálják azonosítani a támadót, és kideríteni, hogy mi volt az indítéka.
Tavaly júniusban 17-en meghaltak és 52-en megsérültek egy kettős terrortámadásban Teheránban. Akkor négy fegyveres hatolt be a teheráni parlament épületébe, Kalasnyikov-gépkarabélyokkal és pisztollyal lövöldöztek. Mind a négy támadó meghalt, egyikük felrobbantotta magát, a többieket lelőtték. A parlament elleni támadás után fél órával négyen megtámadták az 1979-es iráni iszlám forradalom néhai vezetőjének, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatolláhnak a mauzóleumát, amely a törvényhozástól mintegy 20 kilométerre, a főváros déli részén található. A teheráni merényletek elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára, az iráni Forradalmi Gárda viszont azzal vádolta a rivális Szaúd-Arábiát és az Egyesült Államokat, hogy részt vettek a támadás megszervezésében.