A Kremlt zavarja, hogy a szír lázadóknak vállról indítható légvédelmi rakétáik vannak

2018.02.05. 14:50

A Kremlt rendkívüli módon nyugtalanítja, hogy Szíriában a lázadók - orosz szóhasználattal terroristák - vállról indítható légvédelmi rakétákkal rendelkeznek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője Moszkvában.

Peszkov hangsúlyozta, hogy ez a tény minden állam számára rendkívüli veszélyt jelent. A szóvivő nem kívánta kommentálni Igor Morozov orosz szenátornak azt a kijelentését, miszerint a légvédelmi eszköz, amellyel az orosz Szu-25-ös csatarepülőgépet szombaton lelőtték, Ukrajnából került Szíriába.

Dmitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivőForrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Kijelentette ugyanakkor, hogy az arab országban állomásozó orosz kontingens elegendő ahhoz, hogy szükség esetén megsemmisítő csapást mérjen a terroristákra.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Idlíb tartomány felett a dzsihadista an-Nuszra Front - amely egyébként áttért a Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára - fegyveresei lőtték le a harci gépet. Ezt amúgy a szervezet is magára vállalta.

A honvédelmi tárca tudatta, hogy Szergej Sojgu miniszter a gép pilótáját, Roman Filipov őrnagyot posztumusz Oroszország Hőse címre terjesztette fel.

A közlemény szerint az őrnagy, akinek a gépből sikerült katapultálnia, a földön pisztolyával élete utolsó percéig egyenlőtlen harcot folytatott a militánsokkal, majd miután azok bekerítették, súlyosan megsebesülve, kézigránáttal felrobbantotta magát.

Dmitrij Peszkov a Kreml nevében kinyilvánította részvétét a pilóta családjának.