Szijjártó: Ukrajnában egyetlen kisebbség oktatáshoz fűződő jogait sem csorbíthatják

DRAGNEA, Liviu; Szijjártó Péter
Bukarest, 2018. február 5. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) megbeszélést folytat Liviu Dragnea román képviselőházi elnökkel (j2) Bukarestben 2018. február 5-én. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
Ukrajnában egyetlen kisebbség oktatáshoz fűződő jogait sem csorbíthatják – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter Bukarestben, miután román kollégájával tárgyalt. Kihangsúlyozta, hogy ebben egyetértés van közte és Teodor Melescanu között.
Vágólapra másolva!

A román diplomácia vezetőjével megállapodtak, hogy folytatják az eddigi szoros együttműködést a kérdésben, annak érdekében, hogy Ukrajnában a kisebbségek már létező jogait ne csorbíthassák.

Egyetértettek abban, hogy a nemzeti közösségekkel kell tárgyalnia az ukrán kormánynak mielőtt végrehajtja a vitatott törvényt,

és Kijevnek a lehető legnagyobb mértékben tiszteletben kell tartania a Velencei Bizottság ajánlásait.

A kisebbségi kérdések tekintetében Szijjártó megerősítette, hogy a magyar fél továbbra is a kölcsönös tiszteletre alapozva szeretné szervezni az együttműködését Romániával.

"Ennek része az, hogy a kisebbségek jogait kölcsönösen tiszteletben tartjuk az európai sztenderdeknek megfelelően, és erőforrásként tekintünk a kisebbségekre.

A magyar kormány kiemelten figyeli a marosvásárhelyi római katolikus líceum újraindításával kapcsolatos fejleményeket,

és bízik abban, hogy a korábban, a bukaresti kormánykoalíció politikai vezetője, Liviu Dragnea házelnök úr által adott ígéretet a román fél betartja. Ezt folyamatosan figyelemmel követjük, kapcsolatban állunk folyamatosan az RMDSZ vezetőivel" - tudatta Szijjártó.

Bukarest, 2018. február 5. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) megbeszélést folytat Liviu Dragnea román képviselőházi elnökkel (j2) Bukarestben 2018. február 5-én. MTI Fotó: KKM Forrás: MTI/Kkm

A külgazdasági és külügyminiszter számos gazdasági kérdésről - a Magyarországra irányuló román gázexport beindításáról, a két ország közti ideiglenes határátkelők állandósításáról, és

a Budapest-Kolozsvár gyorsvasút megépítéséről

- egyeztetett román kollégájával.

Bukaresti látogatása alkalmával Szijjártó Péter a kétkamarás román parlament házelnökeivel és Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével is megbeszélést folytat.