Franciaország egyik legszigorúbb börtönében őrzik Salah Abdeslamot

2018.02.06. 20:16

Ahogy az Origo már megírta, megkezdődött a 2015. november 13-án végrehajtott párizsi terrortámadás feltételezett főszervezőjének a brüsszeli tárgyalása. Salah Abdeslam Franciaország legjobban őrzött terroristája.

Abdeslamot a tárgyalás idejére áthelyezték a Párizs külvárosában lévő Fleury-Mérogis börtönből a belga határ melletti Vendin-le-Vieil fegyházba, ami Franciaország egyik legszigorúbban őrzött fegyháza, közölte a Radio France Internationale.

Salah Abdeslam, a 2015-ös párizsi terrortámadás feltételezett főszervezőjeForrás: AFP/Dsk

Helikopter vagy repülőgép segítségével szállítják át a terroristát mindennap a per helyszínére, a brüsszeli Igazságügyi Palotába, ami 130 km-re található Vendin-le-Vieil-től.

A körülmények hasonlóak a Fleury-Mérogis-i fegyházéhoz. Abdeslamnak két cella áll a rendelkezésére, ahol egyedül van és napi 24 órán át videokamera figyeli minden mozdulatát.Használhatja az edzőtermet és egy szobában fogadhat látogatókat is. Mivel a pszichikai állapota egyre rosszabb, ezért a jövőben több látogató kaphat belépést a magánzárkájába.

Salah Abdeslam Franciaország legjobban őrzött terroristájának számít. A több rabtól eltérően őt nem a börtön személyzete figyeli meg, hanem egy erre szakosodott csoport.

Veszélyes rabtársak

A fegyháznak azt a részlegét, ahol a párizsi merénylőt elhelyezték teljesen kiürítették és átrendezték.
A Vendin-le-Vieilben található börtönt 2015-ben nyitották meg, Franciaország egyik legmodernebb és legbiztonságosabb fegyházaként tartják számon.Összesen 250 ember őriz ott 90 rendkívül veszélyes rabot.

Több iszlamista terroristát tartanak fogva és a jövőben másokat is terveznek oda áthelyezni.

Ott található Lionel Dumont, aki 1996-ban több rendőrt lelőtt Roubaix városában. Dumolt francia származású, békefenntartóként szolgált Szomáliában, ott tért át az iszlámra.

Nemrég a Vendin-le-Vieil börtön foglya volt Christian Ganczarski, lengyel származású német terrorista, akinek köze volt a 2002-es tunéziai Djerbaban egy zsinagóga megtámadásához, aminek következtében 19 ember vesztette életét.

Ganczarski harcolt Afganisztánban és Boszniában, az előbbi helyen radikalizálódott és lett muszlim vallású. Belépett az al-Kaidába is.

Kiderült, hogy köze volt a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadáshoz, ezért idén januárban az Egyesült Államok a kiadatását kérte a francia hatóságoktól.Mivel Amerikában életfogytiglani börtönbüntetést kapott volna, ezért megtámadott két őrt Vendin-le-Vieilben, ezt követően pedig átvitték egy másik franciaországi fegyházba.