Több mint 130 légpuska-lövedéket találtak egy megölt orangután tetemében Borneó szigetének indonéziai részén – közölte szerdán egy helyi természetvédő csoport.

A lövések nagyobb része a főemlős fejét érte, de a testén késnyomokat is találtak.

A körülbelül 5-7 éves hím állatra kedden találtak Kutaj régióban – mondta a Centre for Orangutan Protection orangutánmentő szervezet élőhelyvédelmi szakembere.

Soha még ennyi lövedéket nem találtunk egyetlen orangutánban sem az állatok és az emberek közötti konfliktusok történetében, Indonéziában – tette hozzá.

A borneói orángután a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozikForrás: AFP/Manuel Cohen

Múlt hónapban Közép-Kalimantan tartomány egy folyójában találtak orangutántetemet, 17 légpuskalövedék volt benne. Az állatot a vízbe dobás előtt lefejezték.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között szerepel a borneói orangután. A szervezet becslései szerint Szumátrán kevesebb mint 15 ezer, Borneó szigetén nagyjából 54 ezer orangután él vadon.

Fennmaradásukat az orvvadászat és az őserdők irtása veszélyezteti. Az egyre nagyobb területet elfoglaló olajpálma-ültetvények miatt gyakoriak a konfliktusok a lakosok és a főemlősök között, amelyek behatolnak az ültetvényekre és a településekre.

Az orgazdák azért rendelik meg az orangutánokat az orvvadászoktól, hogy társállatnak adják el őket.