Maduro: A külföldiek tanulhatnak a venezuelai választási rendszerből

Municipal elections in Venezuela 2017 Venezuela PRESS CONFERENCE Nicolas Maduro LOCAL ELECTIONS Municipal elections december Caracas POLLING STATION regional elections President of Venezuela
Nicolás Maduro
Vágólapra másolva!
Bármilyen nemzetközi megfigyelő részt vehet az április 22-én tartandó venezuelai elnökválasztás folyamatában – jelentette ki Nicolás Maduro, a venezuelai elnök csütörtöki Twitter-üzenetében.
Vágólapra másolva!

Venezuela nyitott arra, hogy megadjon minden szükséges biztosítékot és fogadja mindazokat a nemzetközi megfigyelőket, akik el szeretnének jönni.

Azon kívül, hogy felügyelhetik a választásokat, még tanulhatnak is a kifogástalan választási rendszerből, "amelyet létrehoztunk"

– fogalmazott Nicolás Maduro.

A venezuelai elnök nem sokkal az után szólt erről, hogy az országos választási tanács szerdán Caracasban bejelentette: április 22-én tartják az elnökválasztást Venezuelában.

Nicolás Maduro Forrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Carlos Becerra

E bejelentés alapján úgy tűnhet, hogy a kormány és az ellenzék egyezségre jutott a választás időpontját illetően, de csak kormányoldal részéről állították szerdán, hogy valóban sikerült végleges megállapodást kötni az ország belpolitikai és gazdasági válságának megoldásáról. Az ellenzék szerdán cáfolta ezt az bejelentést.

A kormánnyal szembenálló erők még nem döntöttek arról, hogy részt vesznek-e egyáltalán a választási megmérettetésben.

A választást eredetileg decemberben rendezték volna meg, de az alkotmányozó nemzetgyűlés – amely az ellenzék vádja szerint Nicolás Maduro elnök érdekeit szolgálja – két hete elrendelte, hogy előre kell hozni. Maduro biztos a győzelmében, ugyanis eddig jól kihasználta az ellenzéki erők megosztottságát, ez utóbbiak viszont még nem voltak képesek kihasználni az elnökkel szembeni növekvő elégedetlenséget.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, miután több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A válság miatt tömegek menekülnek el a dél-amerikai országból. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az országban az utcai tüntetések, amelyeken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője nevű helyi civil szervezet adatai szerint 163 ember vesztette életét.

Közben Juan Manuel Santos kolumbiai elnök csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a venezuelaiak tömeges mértékű érkezése egy olyan példa nélkül álló dolog, amelyhez hasonlót Kolumbia még nem tapasztalt. Santos a kolumbiai-venezuelai határnál található Cúcuta városban a migráció helyzetét értékelő ülésen szólalt fel, a Kolumbiába érkező venezuelaiak legtöbbje ugyanis Cúcután keresztül jut át a szomszédos országba. A kolumbiai államfő ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy megerősítik a határvédelmet és szigorítanak a bevándorlás ellenőrzésének folyamatán, ugyanakkor Kolumbia az ENSZ-szel karöltve felállít egy központot, amely humanitárius segítségnyújtásban részesíti a venezuelai migránsokat.

A kolumbiai kormány jelentése szerint naponta csaknem 40 ezer venezuelai érkezik Kolumbiába, ahol a legfrissebb beszámoló szerint már több mint félmillió venezuelai él.