Elfogatóparancsot adtak ki Törökországban a kurdbarát párt társelnöke ellen

2018.02.09. 12:03

Elfogatóparancsot adtak ki Ankarában a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) egyik társelnöke, Serpil Kemalbay, valamint további 16 ember ellen, amiért megpróbáltak tüntetést szervezni a szíriai Afrín körzetében indított török hadművelet elleni tiltakozásul - közölte az Anadolu nevű török állami hírügynökség.

Az Anadolu beszámolója szerint a gyanúsítottak a HDP egy múlt hétvégi rendezvényén tették az "összecsapásra is szító" kijelentéseket.

Az érintettek közül nyolcat a rendőrség a reggeli órákban már őrizetbe vett. Kemalbayt és nyolc másik embert még keresnek a hatóságok.

Serpil Kemalbay, a Népek Demokratikus Pártja társelnökeForrás: AFP/Adem Altan

A Dogan török hírügynökség az ankarai főügyészség közleményére hivatkozva azt írta, hogy a 17 gyanúsított tagja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szakadár terrorszervezetnek, amely a kurd kisebbség függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytat Délkelet-Törökországban. Ankara szemében ugyanakkor a HDP a PKK politikai szárnya is egyben.

Kemalbay tavaly május óta a HDP női társelnöke. Elődje, Figen Yüksekdag 15 hónapja előzetes letartóztatásban van. Kemalbay akkor került a helyére, amikor Yüksekdag-t megfosztották képviselői mandátumától. Yüksekdag-t egyebek mellett terrorszervezet irányításával és terrorpropagandával vádolják.

Egy 2016-os alkotmánymódosítás értelmében Törökországban a parlamenti képviselőknek nincs mentelmi joguk.

A párt jelenlegi férfi társelnöke, Selahattin Demirtas hasonló indokokkal szintén 2016 novembere óta előzetes letartóztatásban van. Őt nem fosztották meg mandátumától, de azt már jelezte, hogy nem indul a pártelnöki tisztségért a február 11-ei kongresszuson.

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia ellen Törökország január 20-án indított offenzívát.

Azóta közel 600 embert állítottak elő, köztük a kurdbarát HDP több tucat politikusát, amiért a katonai beavatkozást ellenző és arról a hatóságok szerint valótlan állításokat tartalmazó posztokat tettek közzé a közösségi médiában vagy tiltakozó megmozdulásokon vettek részt, ami szerintük terrorista propaganda terjesztésének minősül.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a közelmúltban közölte: lépésről lépésre követjük a HDP-t.Az Európai Parlament tegnap Törökországot bíráló állásfoglalást fogadott el, amelyben elítélte a szíriai katonai beavatkozást bíráló újságírók, aktivisták, orvosok és mások közelmúltbeli letartóztatását.

A török vezérkar tudatta, hogy éjszaka folytatódtak a légierő csapásai Afrínban. A harci gépek 19 célpontot megsemmisítettek, köztük óvóhelyeket, fegyverraktárakat és lőállásokat. A Hürriyet tekintélyes török napilap úgy értesült, hogy a légicsapások néhány napig azért szüneteltek, mert Oroszország újrarendezte légvédelmi rendszerét, miután múlt szombaton a dzsihadista Haját Tahrír as-Sám lázadószövetség a szíriai Idlíb tartományban lelőtt egy orosz Sz-25-öst.