Lezuhant Moszkva közelében a Szaratovszkije Avialinyii orosz légitársaság egy utasszállító repülőgépe, fedélzetén 71 emberrel - közölte vasárnap hivatalos forrásra hivatkozva az Interfax hírügynökség.

- A repülőgép feltehetően Argunovo és Sztyepanovszkoje között zuhant le, Moszkva központjától 80 kilométerre délkeletre.A személyzetnek és az utasoknak nem volt esélyük a túlélésre - közölte az informátor.

A kazahsztáni határ közelében lévő Orszkba tartó An-148-as gép a főváros domogyedovói repülőteréről való felszállást követően hat perccel tűnt el a radarok képernyőiről.

Fedélzetén 65 utas és hatfőnyi személyzet tartózkodott. A hatóságok közölték, hogy valamennyi utas Orszk környéki lakos volt. A Sputnik News szerint a gép nyolcéves volt, 83 utasüléssel rendelkezett, és korábban nemzetközi járatokon is használták.

A lezuhant repülőgépről Vlagyivosztokban készült az utolsó fénykép néhány nappal ezelőttForrás: AFP

Makszim Szokolov közlekedési miniszter a baleset helyszínére utazott. A katasztrófa okának megállapítására a kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) központi apparátusa indított vizsgálatot. A meteorológiai szolgálat szerint az időjárási feltételek kedvezőek voltak, ezért nem idézhették elő a balesetet.

Roncsdarab a lezuhant An-148-asbólForrás: MTI/AP/LIFE.RU

Szemtanúk szerint a gép kigyulladt a levegőben. Az orosz gazeta.ru weboldal idéz egy meg nem nevezett forrást, amely szerint a pilóta hibát jelentett és kényszerleszállást kért. A roncsdarabok nagy területen szóródtak szét. A vizsgálatot megnehezíti, hogy a kérdéses területet mély hó borítja, az odarendelt 167 szakember gyalog közlekedve végzi a keresést. Az SZK ezen kívül drónokat is alkalmaz a terep felderítéséhez. Állítólag már rábukkantak az An-148-as egyik fekete dobozára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és a szerencsétlenség miatt elhalasztotta Szaranszkba tervezett belföldi útját. Az elnök elrendelte egy kormánybizottság felállítását a katasztrófa kivizsgálására. Az ügyészség megkezdte az ügyeletes légiirányítók kihallgatását.

Roncsdarab a lezuhant An-148-asbólForrás: MTI/AP/LIFE.RU

Az 1994-ben létrehozott Szaratovszkije Avialinyii öt An-148-100-as, hét Jak-42-es és két Embraer-190-es típusú repülőgépet üzemeltetett belföldi útvonalakon, valamint nemzetközi charterjáratokra. A légitársaságnál a légiközlekedés-felügyelet rendkívüli vizsgálatot kezdeményezett.