A kínai hatóságok hivatalosan is megerősítették, hogy a most kifejlesztett, legújabb J-20-as típusú lopakodó vadászgépek készen állnak a bevetésre.

A kínai védelmi minisztérium és a Xinhua nevű állami hírügynökség bejelentette, hogy a J-20-as harci repülőgépeket a Népi Felszabadító Hadsereg szolgálatába állították.

J-20-as gépForrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Chen Qingshun

Peking az új típusú lopakodó vadászgépeket válaszként fejlesztette ki a hasonló karakterű F-22 és F-35 nevű amerikai gépekre. A J-20-as a szakértők szerint kettős funkciót képes ellátni, dominálja a légteret és bombázóként is alkalmazható.

Shen Jinke, a kínai hadsereg szóvivője azt nyilatkozta, hogy az új gépek jelentősen megnövelik hazája légierejének a kapacitását és garantálják az ország szuverenitásának, biztonságának, valamint területi integritásának a védelmét.

Az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központ szerint, ha légiharci rakétákkal szerelik fel azokat, akkor komoly károkat tudnak okozni az Egyesült Államok Légierejének (United States Air Force).

Egy kínai katonai szakértő, Song Zongping véleménye alapján, a J-20-as képes lesz rá, hogy reagáljon bármely jövőbeni kísérletre, amely országa légterének a dominálására irányul.

Továbbá azt állítja, hogy az új repülőgépek meg fogják változtatni a stratégiai egyensúlyt az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A múltban csak Amerika és Japán rendelkezett lopakodó vadászgépekkel, de ennek a monopóliumnak örökre vége.

Washington, amikor 2017 elején Japánba telepítette az F-35-ös lopakodókat, úgy mutatta be azokat, mint az ő és szövetségei érdekeinek a kulcsfontosságú védelmezőjét.

J-20-as lopakodó hátulrólForrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Li Gang

Úgy tűnik, hogy az amerikai tisztviselők mintha nem vennék túl komolyan a J-20-asok jelentette fenyegetettséget.

David Goldfein, az Egyesült Államok Légierejének a főnöke szerint a két géptípus összehasonlítása nem releváns, mert a kínai lopakodók részben '80-as évekbeli technológiát használnak.Más szakértők azt nyilatkozták, hogy a J-20-as a legmodernebb kommunikációs berendezésekkel van felszerelve, ami lehetővé teszi a verseny felvételét a többi vadászgéppel, köztük az F-35-el is.