A  brit kormány utasítására kifejlesztettek egy szoftvert, ami képes pontosan észlelni és utána blokkolni a dzsihadista tematikájú oldalakat az interneten.

Amber Rudd, a May-adminisztráció belügyminisztere szerint elképzelhető, hogy

kötelezővé teszik a számítógépeket gyártó cégeknek a szoftver beépítését.

Ennek érdekében ő nemsokára az Egyesült Államokba utazik, ahol találkozik a legfontosabb információs technológia gyártásával foglalkozó vállalatok vezetőivel, hogy meggyőzze őket az új brit találmány alkalmazásáról.

Amber Rudd, brit belügyminiszterForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Kate Green

A londoni kormány 600 ezer fontot bocsájtott a ASI Data Science nevű angolt cég részére, hogy kifejlessze ezt a software-t.

ASI Data Science már tesztelte is a találmányt, amely állításuk szerint az esetek 94%-ában képes azonosítani az Iszlám Állam terrorszervezet online anyagait, 99,995%-ban pedig tudja azt blokkolni. A globális terrorizmus elleni harcban ez óriási előrelépést jelent.

Abban az esetben, ha a program szerint nem bizonyítható az oldal dzsihadista tartalma, akkor ezt jelzi a felhasználónál.

Az alkalmazásnak az is célja, hogy segítse a kisebb cégeket, akiknek nincsenek anyagi forrásaik ilyesmire.

Korábban voltak kísérletek ilyen software-k kivitelezésére, de azokat durván kritizálták a „szabad internet" hívei, akik szerint problematikus az iszlamista oldalak elérhetetlenné tétele.

A brit újságírók egy részét sajtótájékoztató keretén belül informálták a software működéséről, de arra kérték őket, hogy ne hozzák nyilvánosságra ennek a teljes módszertanát.

Röviden egy olyan algoritmusról van szó, ami felismeri az Iszlám Állam terroristáinak a beszédét.Amber Rudd szerint azért készítették ezt a software-t, hogy bebizonyítsák, a kormány harcol a terrorizmus ellen.

Véleménye alapján hatalmas előrelépés, hogy a szélsőséges oldalak a jövőben nem fognak eljutni a felhasználókhoz.Az olyan óriások, mint a Facebook és a Google már elég sokat költöttek ilyen software-k gyártására, de a kicsiknek nem volt rá lehetőségük.

A brit belügyminiszter kijelentette, hogy ha szükséges, akkor a törvényt fognak alkotni ennek a kötelező jellegű alkalmazásáról.A tavaly alakult Terrorellenes Globális Internetes Fórum szerint fontos tájékoztatni a közvéleményt az ilyen jellegű kezdeményezésekről, ők jelenleg a témában kampány folytatnak Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

A Facebook, Google és a Twitter vezetőinek is felhívják a figyelmét a terrorelleni harc fontosságára.  

A jövőben a fő kihívás az lehet, hogy azonosítsák a világhálónak azon részeit, amelyeket használni fogják a dzsihadisták, miután hagyományos módon nem lesznek elérhetőek az online tartalmaik.