Felugró szarvas ütközött egy alacsonyan szálló helikopternek az amerikai Utah államban. A helikopter lezuhant, a személyzet túlélte, az állat azonban elpusztult a karambolban – közölte a helyi hatóság.

A felugró vad a háromméteres magasságban repülő jármű hátsó részének ütközött Utah keleti részének hegyes vidékén. A helikopterben utazó kutatók hálót akartak dobni az állatra, ezért szálltak olyan alacsonyan – közölte Jared Rigby, a Wasatch megyei serif szóvivője.

A hétfő esti balesetben a helikopter két utasa könnyebben sérült meg, az állat elpusztult.

Most először történt ilyen balesetForrás: AFP

A texasi szakemberek Utah állam megbízásából azért akarták elkapni és elkábítani a szarvast, hogy nyomkövető nyakörvet helyezzenek rá.

Gyakran használnak helikoptereket, hogy az emberi településektől távol eső utahi vadon állatait befogják, és rátegyék a nyomkövetőt – mondta Mark Hadley, az állam vadvédelmi hivatalának munkatársa.

A nyakörvek segítenek nyomon követni a szarvasok vándorlási útvonalait és a populációk számának alakulását. Minden évben nagyjából 1300 állatot látnak el nyakörvvel, szinte mindet helikopter segítségével. A hétfői baleset volt az első – tette hozzá Hadley.