Németország javítaná kapcsolatait Törökországgal

YILDIRIM, Binali; MERKEL, Angela
Berlin, 2018. február 15. Angela Merkel német kancellár és Binali Yildirim török miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a berlini kancellária hivatalában 2018. február 15-én. (MTI/AP/Markus Schreiber)
Vágólapra másolva!
Németország készen áll a vitatott ügyek megtárgyalására és a kétoldalú kapcsolatok javítására Törökországgal - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a török miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.
Vágólapra másolva!

A kancellár Binali Yildirimmel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a megbeszélés nem volt egyszerű, de nagyra értékelik, hogy a török fél hajlandó nyíltan tárgyalni a vitás kérdésekről.
Hozzátette, hogy az új, stabil német kormány felállítása után élnek a lehetőséggel, és intenzívebbé teszik a kapcsolatokat.

A kölcsönös érdekek és értékek a fontosak

A viszonyt a kölcsönös érdekek, és ahol csak lehet, a közös értékek alapján kell továbbfejleszteni - mondta Angela Merkel, megjegyezve, hogy az értékalapú együttműködés nehézségekbe ütközik.
Hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok valamennyi szintjén nyomatékkal

fellépnek a Die Welt című lap több mint egy éve vádemelés nélkül fogva tartott törökországi tudósítója, Denis Yücel érdekében.

Angela Merkel német kancellár és Binali Yildirim török miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a berlini kancellária hivatalában 2018. február 15-én. Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber

Németország a jogállamiság elveinek megfelelő, gyors eljárást vár a török féltől - mondta.
Kiemelte, hogy Németország mindig is elítélte a 2016-ban történt törökországi puccskísérletet, de azt is kívánja, hogy az arányosság elve alapján folytassák a történtek igazságügyi feldolgozását, és

ezzel kapcsolatban vannak aggodalmaik.

A többi között hozzátette, hogy a német kormány reméli, hogy sikerül felszámolni a török-amerikai nézeteltéréseket a Szíria Törökországgal határos részén indított török hadművelettel kapcsolatban.

Az Európai Unió és Törökország menekültügyi megállapodásáról elmondta, hogy

Németország támogatja azt a törekvést, hogy minél gyorsabban eljusson Törökországba az EU támogatása,

és azt minél hatékonyabban használják fel. Ez nemcsak a támogatás első, hárommilliárd eurós (930 milliárd forint), részére, hanem a második hárommilliárd euróra is vonatkozik - mondta a német kancellár.

Az EU és Törökország vámuniójának korszerűsítéséről kérdésre válaszolva elmondta, hogy akkor lehet előrelépés ezen a területen, ha az EU részéről az eddiginél határozottabb lesz a jogállamiság törökországi helyzetének erősödésére vonatkozó meggyőződés.

Törökországban érvényesülnek a jogállami elvek

Binali Yildirim azt hangoztatta, hogy hazájában érvényesülnek a jogállami elvek, az igazságszolgáltatás pedig függetlenül működik. Ezt jelzi az is, hogy

a puccskísérlettel kapcsolatban indított eljárásokban már 33 ezer embert felmentettek.

Ezek az emberek a munkájukat is visszakapták - mondta a török kormányfő.

Angela Merkel német kancellár és Binali Yildirim török miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a berlini kancellária hivatalában 2018. február 15-én. Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber

A Szíriában indított műveletről szólva kiemelte, hogy

Törökországnak meg kell védenie a NATO külső határát.

Denis Yücel ügyével kapcsolatban kifejezte reményét, hogy rövidesen elkezdődik a bírósági eljárás.
Jelezte, hogy Törökország szerint kedvező lenne, ha Németországban is erősödne a megértés az iránt, hogy

a puccskísérlet erős megrázkódtatást okozott a török társadalomban.

A német és a török kormány viszonya a 2016 nyarán történt puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Ezért a németországi vezetés tavaly júliusban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Törökorazág elfordul az európai értékektől.