Félénk fiúként ismerték iskolatársai a floridai tömeggyilkos lövöldözőt

Florida, floridai lövöldözés, Parkland város középiskolája
PARKLAND, FL - FEBRUARY 14: Fire Rescue personnel work the scene at the Marjory Stoneman Douglas High School after a shooting at the school that reportedly killed and injured multiple people on February 14, 2018 in Parkland, Florida. Numerous law enforcement officials continue to investigate the scene. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A szerdai ámokfutás az iskolában - ahová mintegy 3000 diák jár - nem sokkal a tanítás vége előtt kezdődött el, délután két óra körül. Néhány órával korábban volt egy kiürítési gyakorlat, ezért sokan azt hitték a lövések hallatán, hogy egy újabb váratlan gyakorlatot tart az igazgatóság. De valójában Nikolaus Cruz bekapcsolta a tűzjelzőt, majd tüzet nyitott a menekülő diákokra az iskola bejárata előtt, az udvaron, végül az épületben is. A tanulók problémás diákként írták le a fiút, aki verekedett, fenyegetőzött, és megrázó képeket posztolt a közösségi oldalakra. 
Vágólapra másolva!

Nikolaus Cruz gázálarcban, füstgránátokkal, egy félautomata lőfegyverrel és több tárnyi lőszerrel felszerelve ment be az egykori iskolájába, ahol 17 embert ölt meg, legalább 14-en pedig kórházba kerültek miatta. A menekülő diákok magukra zárták a tantermeket, amíg a rendőrök és a terrorelhárító egységek meg nem érkeztek.

Forrás: AFP/Anadolu Agency/Carlos Miller

Az épületet kiürítették, és két órával később, otthonában elfogták a 19 éves fiút.

Robert Runcie megyei tanfelügyelő elmondta, hogy az iskolát most bezárták egy hétre.

- mondta Runcie.

A CBS televíziónak adott interjújában pedig arról nyilatkozott, hogy már szerdán délután arra következtetett, hogy a lövöldöző az iskola egyik jelenlegi vagy volt diákja lehetett, ugyanakkor leszögezte, hogy nem kaptak fenyegetéseket, és a tragédiának semmi előjele nem volt.

Nikolas Cruz volt iskolatársai azonban azt mondták, hogy a fiú problémás diák volt.

Összeveszett a barátaival, és felkavaró dolgokat posztolt a Twitteren nem sokkal a tragédia előtt. Egy képen pedig saját arca elé tartott egy fegyvert. Voltak olyan képek is, amely szerint állatokat ölt, és rendszeresen célba lőtt saját házuk kertjében.

- mesélte az egyik diák, aki hozzátette, hogy a lánnyal is durván bánt, amíg jártak.

Azt is elmondta a tanuló, hogy Cruz egy másik diáktársukat többször is megfenyegette, de egyébként félénk, visszahúzódó és magának való fiúnak írta le Cruzt.

Forrás: AFP/Mark Wilson

Broward megye polgármestere azt nyilatkozta, hogy

Cruzt korábban kezelték egy elmeklinikán, de már több mint egy éve nem járt kezelésre.


- tette hozzá a polgármester.

Scott Israel sheriff elmondta, hogy a fiú egy 223 AR-15-ös gépfegyverrel támadt az iskolatársaira.

Közülük tizenkettőt az épületben lőtt le az ámokfutó, ketten az udvaron haltak meg, egy valaki az utcán és ketten a kórházban vesztették életüket, beleértve felnőtteket és diákokat egyaránt.

- mondta a sheriff, aki azt is hozzátette, hogy megrázó dolgokat találtak.

Forrás: AFP/Michele Eve Sandberg

A kórház azt mondja, hogy több mint egy tucat áldozat túlélte, közülük hárman kritikus állapotban vannak jelenleg is.

Forrás: AFP/Joe Raedle

Azt egyelőre nem tisztázták még, hogy a 19 éves fiú miért ölte meg a társait. Ma kerül bíróság elé.

A 31 ezer fős Parklandet egyébként 2016-ban Florida legbiztonságosabb városának nevezték.

A dél-floridai városban mindössze hét feljegyzett erőszakos bűncselekmény és 186 vagyon elleni bűncselekmény volt az előző évben egy elemzés szerint.

Forrás: AFP/Joe Raedle

Az MTVA összeállítása az elmúlt fél évszázadban elkövetett, a legtöbb halálos áldozatot követelő támadásokról:

  • 1966. augusztus 1. - A Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre, és megölt 14 embert.
  • 1984. július 18. - A kaliforniai San Ysidróban egy gyorsétteremben egy 41 éves férfi válogatás nélkül agyonlőtt 21 embert. A támadóval egy rendőr végzett.
  • 1991. október 16. - Egy munkanélküli férfi a texasi Killen városának népszerű vendéglőjében 23 embert meggyilkolt, majd magával is végzett.
  • 1999. április 21. - A coloradói Columbine középiskolájában két tizenéves diák ámokfutása közben golyókkal, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert lőttek le, majd öngyilkosságot követettek el.
  • 2007. április 16. - A Virginiai Műszaki Egyetemen egy diák 32 embert ölt meg, ez a legsúlyosabb mészárlás, amely amerikai iskolában történt.
  • 2009. április 3. - A New York szövetségi állambeli Binghamton egyik közigazgatási épületében 13 embert lőtt le egy férfi.
  • 2009. november 5. - A texasi Fort Hood katonai bázison a hadsereg egyik pszichiátere Allah Akbar! (Isten hatalmas) felkiáltással nyitott tüzet bajtársaira, akik közül 13-mal végzett, 42-t megsebesített. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkosság, amelyet amerikai támaszponton valaha is elkövettek.
  • 2012. július 20. - A Colorado állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli premierjén egy 27 éves férfi 12 embert megölt, 70-et pedig megsebesített.
  • 2012. december 14. - A Connecticut szövetségi állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.
  • 2015. december 2. - A kaliforniai San Bernardinóban egy szociális központban 14 emberrel végzett egy házaspár, akik ugyan elmenekültek a helyszínről, de néhány órával később agyonlőtte őket a rendőrség.
  • 2016. június 12. - A floridai Orlando egyik melegbárjában egy géppuskával felfegyverzett férfi az ámokfutás során 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték.
  • 2017. október 2. - A nevadai Las Vegasban egy szálloda 32. emeletéről egy férfi tüzet nyitott a hotel mellett rendezett countryfesztivál vendégeire. Ámokfutása 58 ember életét követelte, 851-en sebesültek meg. Az Egyesült Államok legvéresebb ámokfutását elkövető férfi öngyilkos lett mielőtt a rendőrség bejutott volna szállodai szobájába.
  • 2017. november 5. - 26 embert megölt és több mint 30-at megsebesített egy fegyveres támadó a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templomában. Az elkövető egy stresszben szenvedő katona volt, aki menekülés közben agyonlőtte magát.