A Brit Munkáspárt szélsőbaloldali elnöke, az európai antikapitalista és neomarxista gittegyletek sztárja, több alkalommal is informálhatta a Csehszlovák Állambiztonsági Szolgálatot (StB) a 80-as évek végén. A csehszlovákok a szovjet KGB megbízásából szervezhették be őt.

A COB fedőnevet viselő Corbyn 1986 körül legalább háromszor találkozott az StB tisztjeivel, írja a brit The Sun, a csehszlovák kommunista titkosszolgálat levéltárából előkerült dokumentumok alapján.

Nyilvánosságra került iratok értelmében a Munkáspárt jelenlegi elnöke egy Nagy-Britanniában letartóztatott kelet-német Stasi kém ügyéről szivárogtatott anyagokat a csehszlovák titkosszolgálatnak.

Jeremy CorbynForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az StB szerint Corbyn ideális elvtárs volt, ugyanis ellenségesen viszonyult Margaret Thatcher konzervatív kormányához és a kommunistaellenes Ronald Reagan adminisztráció által vezetett Egyesült Államokhoz is.A keleti blokk országaival baráti kapcsolatokat ápolt, és támogatta „a szovjet békekezdeményezéseket". Tehát röviden egy kommunista hazaáruló volt.

Corbyn a londoni antikommunista cseh emigrációról is jelenthetett a csehszlovák titkosszolgálatnak. Ők a „szocialista paradicsomból" a második világháború, majd a '68-as „prágai tavasz" erőszakos elfojtása után Londonba menekült értelmiségiek voltak.

A Munkáspárt elnöke tagadja a vádakat, Anthony Glees, az Oxfordi Egyetem hidegháborús szakértője azonban erről másképp vélekedik.

Szerinte nem hihető Jeremy Corbyn elvtárs vallomása, miszerint nem tudta, hogy a csehszlovák kapcsolatai a prágai titkosszolgálat ügynökei.

Véleménye alapján ez elképesztő naivitásra vall, és egy ilyen ember nem lehet az Egyesült Királyság miniszterelnöke.A dokumentumok szerint Jan Dymic cseh hadnaggyal is találkozott legalább két alkalommal Londonban, a brit parlament alsóházában, először 1986. november 25-én. Hivatalosan december 9-én létesített vele kapcsolatot a csehszlovák titkosszolgálat.1987 januárjában ellenőrizte őt az prágai Belügyminisztérium, és két hónap múlva kapta meg a COB fedőnevet. Ez év júliusában a Csehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottságának az egyik tagjával is megbeszélést folytatott.

Október 24-én Dymic hadnagy azt írta, hogy elmélyült a bizalma Corbyn iránt.Andor Sándor, a Csehszlovák Néphadsereg akkor vezérkari főnöke szerint a Munkáspárt későbbi elnöke más jellegű feladatokat is elláthatott.

A 80-as évek végén a Szovjetunió SS-21-es rakétákat telepített Európába, válaszként rá Amerika is rakétákat telepített Nagy-Britanniába. Corbynnak és párttársainak az volt a feladatuk, hogy tiltakozzanak Washington "imperialista" politikája ellen.

A szovjet imperializmus természetesen soha sem zavarta őket.  

Karácsony rajongója

Érdekességként megjegyzendő, hogy a tízszázalékos parlamenti bejutási küszöb (mivel közös listát állít a két párt, de külön frakciót akarnak, mindkét pártlogó megjelenik a szavazólapon) határán billegő MSZP-P szombati kampánynyitó kongresszusára Jeremy Corbyn videóüzenetet küldött, támogatásáról biztosította (az egyre nagyobb káoszban kampányoló) Karácsony Gergelyt, és a választások után szeretne együttműködni a magyar szocialistákkal. (A szocialisták egyébként teljesen esélytelenül indulnak a választáson, felmérések szerint nem érik el a bejutáshoz szükséges 10 százalékot.)

Karácsony mindenesetre megnyugodhat: legalább egy nyugati kommunista spicli támogatja őt.

Úgy tűnik, hogy összenő, ami összetartozik.