Karácsony Gergely támogatója a csehszlovák titkosszolgálat spiclije volt

Horizontal
Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt elnöke.
Vágólapra másolva!
A Brit Munkáspárt szélsőbaloldali elnöke, az európai antikapitalista és neomarxista gittegyletek sztárja, több alkalommal is informálhatta a Csehszlovák Állambiztonsági Szolgálatot (StB) a 80-as évek végén. A csehszlovákok a szovjet KGB megbízásából szervezhették be őt.
Vágólapra másolva!

A COB fedőnevet viselő Corbyn 1986 körül legalább háromszor találkozott az StB tisztjeivel, írja a brit The Sun, a csehszlovák kommunista titkosszolgálat levéltárából előkerült dokumentumok alapján.

Nyilvánosságra került iratok értelmében a Munkáspárt jelenlegi elnöke egy Nagy-Britanniában letartóztatott kelet-német Stasi kém ügyéről szivárogtatott anyagokat a csehszlovák titkosszolgálatnak.

Jeremy Corbyn Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az StB szerint Corbyn ideális elvtárs volt, ugyanis

ellenségesen viszonyult Margaret Thatcher konzervatív kormányához és a kommunistaellenes Ronald Reagan adminisztráció által vezetett Egyesült Államokhoz is.

A keleti blokk országaival baráti kapcsolatokat ápolt, és támogatta „a szovjet békekezdeményezéseket". Tehát röviden egy kommunista hazaáruló volt.

Corbyn a londoni antikommunista cseh emigrációról is jelenthetett a csehszlovák titkosszolgálatnak.

Ők a „szocialista paradicsomból" a második világháború, majd a '68-as „prágai tavasz" erőszakos elfojtása után Londonba menekült értelmiségiek voltak.

A Munkáspárt elnöke tagadja a vádakat, Anthony Glees, az Oxfordi Egyetem hidegháborús szakértője azonban erről másképp vélekedik.

Szerinte nem hihető Jeremy Corbyn elvtárs vallomása, miszerint nem tudta, hogy a csehszlovák kapcsolatai a prágai titkosszolgálat ügynökei.

Véleménye alapján

A dokumentumok szerint Jan Dymic cseh hadnaggyal is találkozott legalább két alkalommal Londonban, a brit parlament alsóházában, először 1986. november 25-én.

Hivatalosan december 9-én létesített vele kapcsolatot a csehszlovák titkosszolgálat.

1987 januárjában ellenőrizte őt az prágai Belügyminisztérium, és két hónap múlva kapta meg a COB fedőnevet. Ez év júliusában a Csehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottságának az egyik tagjával is megbeszélést folytatott.

Október 24-én Dymic hadnagy azt írta, hogy elmélyült a bizalma Corbyn iránt.

Andor Sándor, a Csehszlovák Néphadsereg akkor vezérkari főnöke szerint a Munkáspárt későbbi elnöke más jellegű feladatokat is elláthatott.

A 80-as évek végén a Szovjetunió SS-21-es rakétákat telepített Európába, válaszként rá Amerika is rakétákat telepített Nagy-Britanniába. Corbynnak és párttársainak az volt a feladatuk, hogy tiltakozzanak Washington "imperialista" politikája ellen.

A szovjet imperializmus természetesen soha sem zavarta őket.

Karácsony rajongója

Érdekességként megjegyzendő, hogy a tízszázalékos parlamenti bejutási küszöb (mivel közös listát állít a két párt, de külön frakciót akarnak, mindkét pártlogó megjelenik a szavazólapon) határán billegő MSZP-P szombati kampánynyitó kongresszusára Jeremy Corbyn videóüzenetet küldött, támogatásáról biztosította (az egyre nagyobb káoszban kampányoló) Karácsony Gergelyt, és a választások után szeretne együttműködni a magyar szocialistákkal. (A szocialisták egyébként teljesen esélytelenül indulnak a választáson, felmérések szerint nem érik el a bejutáshoz szükséges 10 százalékot.)

Karácsony mindenesetre megnyugodhat:

legalább egy nyugati kommunista spicli támogatja őt.

Úgy tűnik, hogy összenő, ami összetartozik.