Románia nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszereket vásárol az Egyesült Államoktól

Vágólapra másolva!
Románia három - egyenként 18 rakétatüzérségi eszközből álló - HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető-rendszert vásárol az Egyesült Államoktól, az erről szóló törvénytervezetet csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.
Vágólapra másolva!

A nagy hatótávolságú tűztámogató eszközök beszerzését Románia nemzetbiztonsági érdekeivel, NATO-tagállamként vállalt kötelezettségeivel és az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnersége elmélyítésének szándékával indokolta a román védelmi minisztérium.

A döntésről kiadott kormányközlemény nem tartalmazza a vételárat, de a Hotnews.ro hírportál tudni véli, hogy a beszerzés - lövedékeket, szenzorokat, kiegészítő műszaki felszereléseket, cserealkatrészeket és kiképzést is magába foglaló -

költségvetése eléri a másfél milliárd dollárt.

A hírforrás szerint a távirányított lövedékeket használó, 300 kilométeres hatótávolságú HIMARS sorozatvetőket

szinte bárhova el lehet juttatni, az azokat szállító teherautók terepjáró képességeinek köszönhetően.

A sorozatvetők a román légierő és sok NATO-tagállam által használt Hercules katonai repülőgépekkel légi úton is szállíthatók.

A HIMARS-program - a csaknem négymilliárd dollárért megrendelt hét Patriot típusú rakétavédelmi rendszer után -

a második közvetlen hadi felszerelési beszerzés Románia és az Egyesült Államok kormánya között.

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács tavaly augusztusban hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró (mintegy 3000 milliárd forint) értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.