Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ukrán hivatali kollégájával, Pavlo Klimkinnel pénteken Münchenben a kelet-ukrajnai válság rendezéséről, a 2015 februárjában Minszkben nemzetközi közvetítés eredményeként aláírt egyezmények rendelkezéseinek teljesítéséről, illetve az ENSZ Donyec-medencében játszott szerepéről tárgyalt – közölte az orosz külügyminisztérium.

Az 54. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia keretében folytatott tárgyalásról szólva Klimkin elmondta, hogy semmilyen megállapodás nem született. "A párbeszédet folytatnunk kell. Egyelőre semmiben sem állapodtunk meg, mert eltér az orosz álláspont a mienktől" – emelte ki az ukrán külügyminiszter, aki szerint humanitárius szempontból mégis jelentős volt a találkozó, hiszen új lendületet adhat a megbeszéléseknek.

Mint mondta, a tárgyalások szombaton folytatódhatnak az orosz-ukrán-német-francia részvétellel működő, úgynevezett "normandiai négyek" csoportjának keretében.

A müncheni konferencián részt vevő orosz tárgyalási delegáció is késznek mutatkozott arra, hogy február 17-én tartsák meg a normandiai négyek eredetileg péntekre kitűzött tanácskozását, amelyet Sigmar Gabriel német külügyminiszter távolléte miatt kellett elhalasztani. A német tárcavezető ugyanis váratlanul Berlinbe kellett utaznia egy sajtókonferenciára, amelyet a Die Welt című német lap Törökországban egy éve bebörtönzött tudósítójának, Deniz Yücelnek péntek délután bejelentett szabadlábra helyezése ügyében tart.