Az oroszok megüzenték, hogy a saját területükön azt csinálnak, amit akarnak

kalinyingrádi térség
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Shamanov, az orosz Duma honvédelmi bizottságának az elnöke kijelentette, hogy a saját országuk területén azt tesznek, amit akarnak, ez pedig vonatkozik az Iszkander rakétákat telepítésére is.
Vágólapra másolva!

Litvánia kérésére tegnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a szövetség brüsszeli honvédelmi minisztereinek a találkozóján elítélte az Iszkanderek elhelyezését a kalinyingrádi enklávé területén, amely Lengyelország és Litvánia között található, írja az EFE nevű spanyol hírügynökség.

A kalinyingrádi térség Forrás: Wikimedia Commons

Az Egyesült Államok is jelezte, hogy

a békét és stabilitást veszélyeztető lépésnek tekinti a NATO közvetlen határai mellett az orosz rakéták telepítését,

de Moszkva szerint Oroszország szuverén állam és joga van önállóan eldönteni, hogy mit csináljon a saját területén.

Az orosz Honvédelmi Minisztérium már január végén jelezte, hogy Iszkandereket akar elhelyezni Kalinyingrád régióban. Az Iszkander hatótávolsága maximum 500 kilométer, képes működni hagyományos és atommeghajtású rakétákkal is.

Kalinyingrád térsége 1945-ig a Német Birodalom része volt, akkor a Szovjetunión belül az Orosz Szovjet Szocialista Köztársasághoz csatolták,

német lakosságát erőszakkal kitelepítették és helyükre oroszokat hoztak.

Eredeti neve Königsberg.

Miután függetlenedett Litvánia Szovjetuniótól megszűnt Oroszország és Kalinyingrád közötti területi kapcsolat, ami elég sok bonyodalmat okozott az elmúlt negyedévszázadban.