Közös V4-es stand lesz a Brüsszeli Könyvvásáron

Országimázs Konferencia Vitézy Zsófia Budapesti Fesztiválközpont
Vitézy Zsófia, a brüsszeli Balassi Intézet igazgatója.
Vágólapra másolva!
Közös V4-es standdal jelennek meg a Visegrádi Csoport országai a Brüsszeli Könyvvásáron a brüsszeli Balassi Intézet kezdeményezésére február 22. és 25. között.
Vágólapra másolva!

A KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával megvalósuló programban

Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország egy csaknem 50 négyzetméteres, önálló standon lesz jelen a több mint 200 kiállító között.

A csaknem négy évtizedes könyves esemény idei témája az utazás, díszvendége pedig Afrika lesz - mondta el az MTI-nek a brüsszeli Balassi Intézet igazgatója.

Vitézy Zsófia, a brüsszeli Balassi Intézet igazgatója. Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Vitézy Zsófia beszámolója szerint a stand házigazdája a Visegrádi Csoport soros elnökségét betöltő Magyarország, ám mind a négy nemzet egyenlő súllyal, mintegy 40-40 kötettel mutatkozik majd be.

- közölte az igazgató.

Vitézy Zsófia kiemelte, hogy a Brüsszeli Könyvvásár látogatószámban ugyan nem versenyezhet a világ legnagyobb könyves rendezvényeivel, de az Európai Unió nem hivatalos fővárosában számos nemzetközi döntéshozó kilátogat a vásárra, így az ottani megjelenéssel fontos közeget lehet elérni.A meghívott magyar szerzők kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy legyen franciául már elérhető munkájuk, valamint hogy jól beszéljenek franciául vagy angolul, így szerepet tudjanak vállalni a könyvvásár által szervezett beszélgetésekben és műhelymunkákban.

Magyarországot idén Tóth Krisztina és Totth Benedek írók mellett az íróként és illusztrátorként is számos mesekönyvet jegyző Gévai Csilla, valamint Németh Levente, a Királyok és Keresztek című, Szent István idejében játszódó képregénysorozat rajzolója képviselik Brüsszelben, a frankofón irodalom és képregény egyik fővárosában.


Vitézy Zsófia a könyvvásárhoz kapcsolódó programok közül kiemelte, hogy február 22-én a brüsszeli Frankofón Parlamentben a V4-ek szerzői - Tóth Krisztina, Totth Benedek mellett a cseh Michel Ajvaz és a lengyel Grazyna Plebanek részvételével rendeznek beszélgetést, de a magyar írók természetesen a könyves mustra számos programján is részt vesznek.