Az amerikaiak két rombolót vezényeltek a Fekete-tengerre

USS Ross (DDG-71)
In this hand out from the US Navy taken on February 21, 2008, the guided-missile destroyer USS Ross (DDG 71) crosses the Atlantic Ocean as part of the Nassau Expeditionary Strike Group. Two US warships, the USS Ross and the USS Philippine Sea, have taken up position in the eastern Mediterranean off Lebanon, replacing the USS Cole, a US Navy official said on March 05, 2008. AFP PHOTO/ U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Mandy Hunsucker-HO / AFP PHOTO / US NAVY / MANDY HUNSUCKER
Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy megnyugtassák a szövetségeseiket, biztosítsák a békét és a stabilitást, az amerikaiak két rombolót irányítottak át a Fekete-tengerre. Az oroszok máris tiltakoznak ellene.
Vágólapra másolva!

A DDG-64 Carney és DDG-71 Ross nevű rombolók befutottak a Fekete-tengerre, közölte Egyesült Államok Haditengerészete Hatodik Flottájának a sajtóosztálya.

Szerintük erre a lépésre azért volt szükség, hogy így garantálják a békét, a biztonságot és a regionális stabilitást.

A hadihajók majd katonai gyakorlatokon vesznek részt, ami meg fogja nyugtatni Amerika helyi szövetségeseit, tudatta Bryan Gallo, a Ross kapitánya.

DDG-71 Ross romboló Forrás: AFP/Mandy Hunsucker

A Ross, Aegis rakétavédelmi rendszerrel és Tomahawk rakétákkal van felszerelve, a Carney légvédelmi rendszerrel és Harpoon rakétával van ellátva, így a víz alatt is képest támadást végrehajtani.

Jurij Svitkin, az orosz parlament (Duma) nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságának az alelnöke azt nyilatkozta a RIA Novosti nevű hírügynökségnek, hogy

Szerinte az Egyesült Államok a fekete-tengeri akcióival szándékosan provokálja Oroszországot és ellenlépésre kényszeríti azt, ami ürügyként szolgálhat Washington későbbi akcióihoz.

A DDG-64 Carney romboló Forrás: AFP/Felix Garza

2017 áprilisában egyébként a Ross és a Porter rombolók megtámadtak egy szíriai légibázist.

Közben Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián arról beszélt, hogy a híresztelésekkel ellentétben

Amerika növeli katonai jelenlétét Európában, visszavonulásról tehát szó sincs, épp ellenkezőleg.

Véleménye alapján az Egyesült Államok nemcsak szavakban, hanem tettekben is az észak-atlanti térségbeli szövetségesei mellett áll.

Washington a jövőben, az emberi és pénzügyi ráfordításait is emelni fogja a NATO biztonsága érdekében – tette hozzá.