Az amerikaiak két rombolót vezényeltek a Fekete-tengerre

2018.02.19. 12:00

Annak érdekében, hogy megnyugtassák a szövetségeseiket, biztosítsák a békét és a stabilitást, az amerikaiak két rombolót irányítottak át a Fekete-tengerre. Az oroszok máris tiltakoznak ellene.

A DDG-64 Carney és DDG-71 Ross nevű rombolók befutottak a Fekete-tengerre, közölte Egyesült Államok Haditengerészete Hatodik Flottájának a sajtóosztálya.

Szerintük erre a lépésre azért volt szükség, hogy így garantálják a békét, a biztonságot és a regionális stabilitást.A hadihajók majd katonai gyakorlatokon vesznek részt, ami meg fogja nyugtatni Amerika helyi szövetségeseit, tudatta Bryan Gallo, a Ross kapitánya.

DDG-71 Ross rombolóForrás: AFP/Mandy Hunsucker

A Ross, Aegis rakétavédelmi rendszerrel és Tomahawk rakétákkal van felszerelve, a Carney légvédelmi rendszerrel és Harpoon rakétával van ellátva, így a víz alatt is képest támadást végrehajtani.

Jurij Svitkin, az orosz parlament (Duma) nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságának az alelnöke azt nyilatkozta a RIA Novosti nevű hírügynökségnek, hogy Moszkva rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyekkel képes válaszolni az amerikaiak provokációira.Szerinte az Egyesült Államok a fekete-tengeri akcióival szándékosan provokálja Oroszországot és ellenlépésre kényszeríti azt, ami ürügyként szolgálhat Washington későbbi akcióihoz.

A DDG-64 Carney rombolóForrás: AFP/Felix Garza

2017 áprilisában egyébként a Ross és a Porter rombolók megtámadtak egy szíriai légibázist.

Közben Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián arról beszélt, hogy a híresztelésekkel ellentétben Amerika növeli katonai jelenlétét Európában, visszavonulásról tehát szó sincs, épp ellenkezőleg.Véleménye alapján az Egyesült Államok nemcsak szavakban, hanem tettekben is az észak-atlanti térségbeli szövetségesei mellett áll.

Washington a jövőben, az emberi és pénzügyi ráfordításait is emelni fogja a NATO biztonsága érdekében – tette hozzá.