Újabb fontos győzelmet arathat Orbán Viktor szövetségese

Osztrák választások
Sebastian Kurz, osztrák kancellár.
Vágólapra másolva!
A Sebastian Kurz, osztrák kancellár vezette koalíciós pártok sikerét hozhatják a vasárnapi tiroli tartományi választások. Az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt a szavazatok több mint hatvan százalékát szerezheti meg a nyugat-ausztriai tartományban, de elképzelhető, hogy nem fognak együtt kormányozni, hanem hatalmon marad a néppárti-zöld koalíció. A kampányban a helyi ügyek domináltak, de az országos politikának biztosan lesz hatása a végeredményre. A január végi alsó-ausztriai tartományi választáson a Néppárt tarolt, a baloldal súlyos vereséget szenvedett.
Vágólapra másolva!

Tovább erősödhetnek az osztrák jobboldali kormánypártok a vasárnapi tiroli tartományi választást követően. A nyugat-ausztriai tartományban 2013 óta az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek koalíciós kormánya van hatalmon, és az előzetes felmérések szerint ez a páros ismét többséget szerezhet, de matematikailag másfajta koalíciók is elképzelhetők. A voksoláson nyolc párt próbálja elérni a négyszázalékos bejutási küszöböt, de ez várhatóan csak hat alakulatnak fog sikerülni.

1919 óta első az ÖVP

Tirolban öt évvel ezelőtt az ÖVP diadalmaskodott, de

a jobbközép alakulatot az első, 1919-es tartományi választás óta egyetlen párt sem tudta megverni.

A tavalyi parlamenti választáson az ÖVP 38,4, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 24,9, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 20,8, a liberális NEOS 5,7, míg a Zöldek 4,5 százalékot értek el. A kutatások azt mutatják az ÖVP és a Zöldek javíthatnak, míg az FPÖ, az SPÖ ronthat a tavalyi eredményén. Mindennek a legfőbb oka, hogy most részben helyi ügyekről és nem országos kormányzati kérdésekről döntenek a tiroliak.

A pártok tartományi elnöki jelöltjei közötti utolsó vitán is a helyi ügyek domináltak, így például a közlekedés javítása, a lakáshelyzet, a vidéki életforma fenntarthatósága, valamint a helyi vállalkozók ügye. A térségben hosszú ideje komoly vita zajlik a pártok között, hogyan lehetne csökkenteni a környezetterhelést a Brenner-hágó forgalma miatt. Többen azt szeretnék, hogy vezessenek be korlátozásokat, míg mások azt mondják, hogy egy ilyen lépés jelentősen visszavetné a tartomány gazdasági növekedését.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke is kampányolt Tirolban Forrás: APA-PictureDesk/ALEX HALADA / picturedesk.com/Alex Halada

Növekvő lakhatási költségek

A televíziós vitán szintén éles szóváltás alakult ki a lakhatási ügyek kapcsán. Az ellenzéki szociáldemokraták szerint a tartomány vezetése az elmúlt években nem tett meg semmit a lakhatási költségek csökkentése terén, miközben a bérek jóval lassabb mértékben nőttek, mint az albérleti árak. A szocdemek ezért bérlakásépítési-programot ígértek megválasztásuk esetére. A kormánypártok azt mondták, hogy az építési szabályok egyszerűsítésével lehetne elérni az árak csökkenését.

Az ellenzéki pártok jelöltjei szerint a tartományban a jövőben is a falusi turizmus fejlesztésének kell a középpontban lennie, de ezzel párhuzamosan megoldást kell találni arra is, hogy minél több bölcsőde és óvoda legyen, mert így lehet csak tovább növelni a foglalkoztatottságot. A pártok azonban egy dologban egyetértettek a különféle vitákon:

a digitalizáció elősegítése mind a közigazgatásban, mind a gazdaságban nagyon fontos dolog,

és megfelelően fel kell rá készíteni a helyi társadalmat.

Sebastian Kurz pártja áll a legjobban Tirolban Forrás: Getty Images/Sean Gallup

Abszolút többsége is lehet a néppártnak

Egyelőre meglehetősen nehéz megjósolni, hogy a választások után marad-e az ÖVP-Zöldek koalíció. Persze sok függ attól is, hogyan szerepelnek majd az egyes pártok. Az országosan is működő ÖVP-FPÖ-koalíciónak is van esélye, de a programok különbözősége miatt nem lesz könnyű összehozni egy ilyen megállapodást sem. Mivel a felmérések szerint csupán két mandátumnyira van az ÖVP a 36-fős tartományi parlament többségének a megszerzéséhez, így azt sem lehet kizárni, hogy

a néppártnak végül sikerült elérnie az egyedüli kormányzáshoz szükséges mandátumszámot.

Január végén Alsó-Ausztriában tartottak tartományi választást. A felmérések ott is azt mutatták, hogy az ÖVP nem tud egyedül többséget szerezni, azonban a választók rácáfoltak a kutatásokra, mivel az ÖVP-nek végül sikerült megszereznie a mandátumok többségét. Éppen ezért nem lehet kizárni, hogy a néppártnak végül Tirolban is sikerül a mandátumok többségét megszereznie, mivel országosan továbbra is toronymagasan vezet a Sebastian Kurz kancellár által vezetett alakulat.

Ha most rendeznék a választások, akkor a tavalyi nyertes ÖVP 33, az FPÖ és az SPÖ 26-26 százalékot szerezne. Negyedik helyre a NEOS futna be hét százalékkal, valamint bejutnának a parlamentbe még a Zöldek is 5 százalékos eredménnyel. Az új osztrák kormány tehát továbbra is élvezi a biztos szavazók közel 60 százalékénak a bizalmát, és ennek minden bizonnyal hatása lesz a tiroli végeredményre.