Szerbia Mi-35 típusú helikoptereket vásárolna Fehéroroszországtól, és ezzel tovább fejlesztené hadseregét - közölte az értesüléseit a Vecernje Novosti című belgrádi napilap szerdán.

Az újság beszámolója szerint Belgrád legalább hat orosz gyártmányú légi járművet vásárolna Fehéroroszországtól, és éppen ez lesz a témája Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter közelgő ottani látogatásának.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a helikopterekre a gyorsreagálású egységek fejlesztése szempontjából lenne szükség.Szerbia a közelmúltban hat orosz vadászgépet kapott Oroszországtól. A MiG-29-es gépeket ajándékba kapta, és csak a körülbelül 185 millió eurót (57,4 milliárd forint) kitevő felújítási munkálatokat kellett kifizetnie.

A szerb hadseregnek jelenleg négy használatban lévő MiG-29-ese van, és a várakozások szerint az orosz gépek mellett hamarosan további nyolc, felújításra szoruló MiG-29-es érkezik Fehéroroszországból. Miután ezeket is korszerűsítik, Szerbiának 18 ilyen vadászgépe lesz.

A szerb hadsereg felszerelését a mai napig az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul.