Visszatérne a korrupcióval vádolt volt brazil államfő

2018.02.22. 05:14

Luiz Inácio Lula da Silva korrupcióval vádolt volt brazil államfő szerdán bejelentette, hogy indul az októberi elnökválasztáson.

"Jelölt vagyok" - mondta a 72 éves volt elnök hívei előtt Belo Horizonte városában egy rendezvényen. "Vissza fogok térni, hogy szavatolhassam a nép jogát egy jobb életre" - hangoztatta Lula, akit a brazil fellebbviteli bíróság januárban hozott súlyosbító ítéletében 12 év és egy hónap börtönre ítélt korrupció és pénzmosás miatt. A volt államfő még fellebbezhet az ítélet ellen a legfelsőbb bíróságon, így egyelőre szabadlábon védekezhet.

Luiz Inácio Lula da SilvaForrás: AFP/Douglas Magno

A fellebbviteli bíróság viszont bizonyítottnak látta, hogy Lulát megvesztegette a Petrobras brazil olajvállalat. A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában.
A vádak ellenére Brazíliában Lulát tartják az októberben tartandó elnökválasztás legnagyobb esélyesének. Legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Lula, aki 2003 és 2010 között töltötte be az elnöki tisztséget a szavazatok 37 százalékát szerezhetné meg, míg konzervatív kihívója, Jair Bolsonaro csak 18 százalékon áll.