Oroszország kész fontolóra venni az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a 30 napos tűzszünetről Szíriában, mindazonáltal a tűzszünet nem vonatkozhat a terrorista szervezetekre – hangsúlyozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Belgrádban a Szputnyik orosz hírügynökség balkáni irodájának beszámolója szerint.

Szergej Lavrov meg is nevezte, hogy melyek azok a szervezetek, amelyekre nem kellene a tűzszünetnek vonatkoznia, ezek pedig az Iszlám Állam, az an-Nuszra Front, és azok a szervezetek, amelyek az előbbiekkel együttműködnek, és lakóövezeteket bombáznak Damaszkuszban.
Hozzátette: Moszkva azt javasolta az an-Nuszra Frontnak, hogy hagyja el Kelet-Gútát, de a szervezet és szövetségesei ezt elutasították.

Szergej LavrovForrás: AFP/Greg Baker

Mindazonáltal az orosz diplomácia vezetője aggodalmának adott hangot, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a megbékélési határozattal Damaszkuszt szeretné felelőssé tenni mindenért, és egy úgynevezett B-tervet akar megvalósítani. Lavrov szerint ez a kormány leváltását jelentené azért, mert megszegte a 2254-es ENSZ-határozatot. Ez utóbbi szerint a szíriaiak dönthetnek saját sorsukról.
Oroszország a szíriai konfliktusban Bassár el-Aszad elnök mellett állt ki.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet szerint Kelet-Gútában a vasárnap óta tartó pusztító tüzérségi támadásokban legalább 335 civil vesztette életét, és több mint 1700-an megsebesültek.