Óriási szexuális zaklatási botrány a Soros által támogatott szervezeteknél

2018.02.23. 08:59

Több, a bevándorláspárti spekuláns által finanszírozott, úgynevezett „segélyszervezet” is szexuális zaklatási botrányokba keveredett az elmúlt években. Ezek az esetek csak most derültek ki, a #MeToo-kampány keretén belül, tudatta a Radio France Internationale.

A Save the Children – Mentsük meg a Gyerekeket nevű segélyszervezet az utóbbi időben teljesen hiteltelenné vált.

Soros György, Európát migránsokkal elárasztani akaró amerikai milliárdosForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Az már az ősz folyamán kiderült, hogy líbiai embercsempészektől veszik át és szállítják az általuk bérelt hajókon az olasz partokhoz az illegális bevándorlókat, most azonban több munkatársukat is szexuális zaklatással vádolják.

Justin Forsythot, a Save the Children volt nagy-britanniai igazgatóját – aki jelenleg az UNICEF ügyvezető igazgatója – három exkolléganője vádolja szexuális zaklatással. Forsyth most elismerte, hogy igazak a vádak és bocsánatot kért.

Justin Forsyth, az UNICEF ügyvezető igazgatójaForrás: AFP/Bryan R. Smith

A szervezet egy másik felsővezetőjét, Brendan Coxot is molesztálással vádolják. Cox bevallotta, hogy „néha nem viselkedett megfelelően”, de a szexuális zaklatás tényét tagadja és nem hajlandó bocsánatot sem kérni.

A Save the Children munkatársai közül eddig 31 személyt vádoltak szexuális visszaélésekkel.  

A negyedik legnagyobb brit segélyszervezetet, az Oxfamot azzal gyanúsítják, hogy számos, a munkatársaik által elkövetett szexuális visszaélést próbáltak eltitkolni az elmúlt években.

Nem kell sokat keresgélnünk, hogy a megtaláljuk a csoport támogatói között a Soros György által alapított Open Society Foundationt (Nyílt Társadalom Alapítvány).

Az Oxfam eddigi legnagyobb botránya a legalább 200 000 ember halálával járó 2010-as haiti földrengéshez kapcsolódik.

A szervezet munkatársai kihasználták a helyi nők szorult helyzetét, közülük többeket fogva tartottak és folyamatosan zaklattak, illetve szexuális aktusra kényszerítettek. A lányok között kiskorúak is lehettek.

A segélyszervezet haiti csoportjának a műveleti igazgatója, a belga származású Roland van Hauwermeiren elismerte, hogy volt szexuális kapcsolata helyi nőkkel. Azt viszont tagadja, hogy lettek volna közöttük kiskorúak és prostituáltak.

A botrány miatt az Oxfam alelnöke, Caroline Thomson felmondott, míg az ügyvezető igazgató, Mark Goldring megpróbálta eltussolni az ügyet. Ez azonban nem sikerült neki, a brit parlament pedig vizsgálóbizottságot hozott létre a történtek kivizsgálása érdekében, ahová Goldringet is beidézték vallomástétel miatt.

A magyarázkodásai nem hatották meg a képviselőket, viszont a végén bocsánatot kért.

Mark Goldring, az Oxfam ügyvezető igazgatójaForrás: AFP

A nemzetközi fejlesztésekért felelős minisztérium vezetője, Penny Mordaunt felfüggesztette a szervezet finanszírozását. Az Oxfam tavaly 32 millió fontot kapott a londoni kormánytól, további adományokból pedig 400 milliót szedett össze.

A botrány miatt az elmúlt két hétben 7 000 támogatójukat veszítették el.

Az Oxfamnál összesen 120 embert vádolnak szexuális zaklatással.  

A haiti kormány egy másik Soros György által finanszírozott szervezetet is vádol szexuális visszaélésekkel. A Médecins sans Frontières – Orvosok Határok Nélkül munkatársaival szemben 24 esetben merült fel zaklatási ügy.

Nem meglepő módon, az olasz ügyészség tavaly vizsgálatot indított a szervezet ellen embercsempészet vádjával. Őket is azzal gyanúsították, hogy összejátszanak a líbiai embercsempészekkel.