Az autonómiatervezetet még tavaly decemberben nyújtotta be Kulcsár-Terza József Kovászna megyei parlamenti képviselői. Csak most bocsátotta közvitára a román törvényhozás, írja a Székelyhon.ro nevű erdélyi lap.

Kulcsár-Terza szerint a kormánynak és a parlament törvényhozói tanácsának

február 26-ig kell véleményeznie a statútumot, amelyet aztán a képviselőház szakbizottságai vitatnak meg.Véleménye alapján a parlament a tavaszi ülésszakon tűzheti majd napirendre a tervezetet, amit a törvényhozás mindkét házának, Szenátusnak és a Képviselőháznak is el kell fogadnia.

A mai értelemben vett Székelyföld térképe.Forrás: Origo

A Kovászna megyei képviselő bizakodó, mivel a témát nem lehet eltussolni, hiszen

ha 45 munkanap után nem tűzik napirendre, az azt jelenti, hogy a tervezet hallgatólagosan átmegy.  

Álláspontja szerint a legfontosabb az, hogy létrejöjjön egy párbeszéd a témának, ez alapján pedig induljanak meg a tárgyalások a román és a magyar fél között.Továbbá meg kellene értetni a közvéleménnyel, hogy az autonómia nem jelent határmódosítást.

Kulcsár a Magyar Polgári Párt (MPP) politikusa, ugyanakkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáján jutott be a bukaresti parlamentbe.

A dolog érdekessége az, hogy nem az MPP és az RMDSZ közös autonómiatervezetét nyújtotta be, hanem a Székely Nemzeti Tanácsét (SZNT), amelyet már kétszer minden vita nélkül elutasított a román törvényhozás.

Az RMDSZ és az MPP többi képviselője és szenátora nem sok esélyt lát a statútum érdemi vitájára, mivel az jelenlegi formájában alkotmányellenes.

Előbb tehát Románia alkotmányát kellene megváltoztatni.  

Az anyagot a parlament honlapján is meg lehet tekinteni.