Harmincan haltak meg az afgán lázadók támadásaiban

2018.02.24. 09:01

Legkevesebb 30 ember meghalt az afganisztáni lázadók három tartományban elkövetett négy támadásában - közölték szombaton afgán tisztségviselők.

A fővárosban, Kabulban két ember meghalt, heten pedig megsebesültek szombat reggel egy öngyilkos merénylő által végrehajtott robbantásban - mondta el Nadzsib Danis, a belügyminisztérium egyik szóvivője.

A merényletet, amely a NATO kabuli központja közelében történt, nem messze az Egyesült Államok nagykövetségétől és más, afgán, illetve nemzetközi szervezetek épületeitől, az Iszlám Állam vállalta magára a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.

Elvitték a fegyvereket

Előzőleg 25 katonáját vesztette el az afgán hadsereg egy támadásban, amelyet tálib szélsőségesek indítottak péntek este egy katonai ellenőrzőpont ellen a nyugati Faráh tartomány Bala Buluk körzetében.

A szombat hajnalig tartó összecsapásban a táliboknak végül sikerült elfoglalniuk az ellenőrző pontot, ahonnan minden fegyvert magukkal vittek - közölte a német hírügynökséggel Hair Mohammad Nurzai, a tartományi tanács egyik tagja.

Ugyanabban a körzetben kedden legalább 16 rendőr halt meg rendőrségi ellenőrzőpontok elleni két rajtaütésben.

Egyre több a támadás 2014 óta

A déli Hilmend tartományban legkevesebb három ember halt meg, 17 pedig megsebesült két támadásban. Az egyik robbantásos merénylet volt, amelyet a tartományi székhelyen, Laskargáhban hajtottak végre az afgán hírszerzés létesítményének parkolójában. A hatóságok egy halálos áldozatról és 17 sebesültről adtak hírt. A másik támadást a tartomány Nad Ali körzetében intézték a tálib fegyveresek szombat hajnalban egy katonai támaszpont ellen. Egy autóbomba működésbe léptetése után két katonát megöltek, egyet megsebesítettek - közölte a Hilmend tartományi rendőrfőnök helyettese, Bunai Hán Szarhadi.

A lázadók jelentősen fokozták az afgán biztonsági erők létesítményei elleni támadásaikat azóta, hogy a NATO 2014-ben kivonta harcoló alakulatait a közép-ázsiai országból.