Amerikai tengerészgyalogosok gyakorlatoztak Norvégiában

2018.02.26. 15:35

Az Egyesült Államok Haditengerészete Norvégiában gyakorlatozott, hogy felkészüljön egy esetleges összecsapásra Oroszországgal vagy Észak-Koreával, mert a norvég éghajlat az utóbbi kettőre hasonlít.

Összesen 600 tengerészgyalogos vett részt a hadgyakorlaton a skandináv országban, annak érdekében, hogy minél jobban alkalmazkodhassanak a kemény orosz tél körülményeihez, írja a Defense News.

Amerikai katonák gyakorlatoztak Norvégiában.Forrás: Forsvaret

A hideg időjárás sokkal nagyobb fizikai erőfeszítést igényel, mint a meleg. Az amerikai szakértők szerint könnyebb harcolni a Közel-Keleten, mint Oroszországban vagy Észak-Koreában télen.A katonákat arra utasították, hogy figyeljenek az apró részletekre is, mert ez az adott helyzetben élet vagy halál kérdése lehet.

Megtanulták kezelni azokat a fegyvereket és kommunikációs eszközöket, amelyek a hideg miatt lefagyhatnak.

Ezenkívül megtapasztalják, hogy kell felöltözni, illetve ivóvizet szerezni hó megolvasztásával, valamint az alacsony hőmérsékleten való táplálkozást is.

A videón az Egyesült Államok tengerészgyalogságának a tavalyelőtti, norvégiai hadgyakorlata látható.

A tapasztalatok szerint sokkal több halálos áldozattal jár egy bevetés sarkvidéki körülmények között, mint mérsékelt éghajlati övezetben vagy akár a legforróbb sivatagokban.

Az amerikai katonák a hideget és a havat kombinálják a hegyvidéki körülményekkel, hogy így még inkább felkészültek legyenek. A hegyvidék elsősorban Észak-Koreára jellemző.

A szélsőségesen hideg időjárás gyakorlatilag mindenre hatással lehet. A fegyverek már nem működnek olyan hatékonyan, a látási viszonyok sem megfelelőek. A rádiók és a járművek speciális karbantartást igényelnek, a repülőgépek teljesítménye is csökken.

A bevetéseknél ezért szükség van sílécekre, hócipőkre, kesztyűkre, csízmákra és kályhákra, az ivóvíz megolvasztása céljából. Ezek miatt azonban minden tovább tart a tervezettnél.

Amerikai katonák gyakorlatoztak NorvégiábanForrás: Forsvaret

Az ember nagyobb kalória-mennyiséget kell bevigyen, hogy a szervezete több hőt termeljen és így pótolja a különleges erőfeszítéseket.

Egy katonának ilyen körülmények között napi 4 000 kalóriára van szüksége.

A kiszáradás is nagy kockázatot jelent, mert a hideg levegő azt az érzetet kelti, hogy az illető nem szomjas.