Tartsd életben a reményt!

2018.02.26. 20:09

Folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet visszatelepülő keresztényeket segítő programja Irakban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta segélyprogramhoz a Magyarországi Evangélikus Egyház is csatlakozott.

A napokban érkezett vissza Irakból az Ökumenikus Segélyszervezet küldöttsége. Bálint Gábor, a szervezet nemzetközi programjainak vezetője február 26-án sajtótájékoztatón számolt be a helyszínen szerzett tapasztalatairól, kiemelve a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával közelmúltban elindított segélyprogram fejleményeit. A Hungary Helps Program keretében megvalósuló 500 millió forint értékű magyar segélyprogram célkitűzéseihez csatlakozott a Magyarországi Evangélikus Egyház is. A gyülekezeti adományokból összegyűlt 15 millió forintot a sajtótájékoztatón Fabiny Tamás adta át. Az elnök-püspök kiemelte: egyháza elkötelezett a rászorulók helyben történő megsegítése, különösen is az üldözött keresztények támogatása mellett.

„Keep the hope alive!" - azaz Tartsd életben a reményt! – utalt vissza Bálint Gábor Emanuel Youkhana, a keresztény alapokon működő egyik legnagyobb iraki partnerszervezet (CAPNI) vezetőjének egy korábbi budapesti sajtótájékoztatón elhangzott mondatára. Hangsúlyozta: a házak, iskolák újjáépítése mellett most talán még fontosabb a visszatérő családok reményének megőrzése, a visszatérők lelki támogatása.

A segélyszervezet nemzetközi programjainak vezetője beszámolójában elmondta: „A tervezés időszakán túl megkezdődött a KKM által támogatott segélyprogram gyakorlati megvalósítása. Fő célkitűzés, hogy az elüldözött emberek visszatelepüljenek és helyben építsék újra életüket.

A segélyprogram kiemelt helyszínén, a hatvanezres Bashikába harmincezren már visszatértek. Az oktatás javarészt újraindult, de az iskolák épületei még romosak, háborús sérülésektől sújtottak, s komoly felújítást igényelnek. Számos templom, egyházi épület semmisült vagy rongálódott meg súlyosan. Bár több üzlet megnyitott már, de a teljes, a mindennapi megélhetést biztosító kiskereskedelem helyreállítása még messze van. Az Ökumenikus Segélyszervezet nem csupán házakat, intézményeket újít fel, hanem közösségeket szeretne építeni, az élet újraindításához szeretne nagymértékben hozzájárulni.

Ökumenikus Segélyszervezet

Ezt kívánja támogatni a Bashika városban létrehozott Visszatelepülőket Segítő Központ programjával is, melynek első fázisában 30 magánház és egy iskola felújításával, a 2500 embert ellátó vízhálózat helyreállításával, valamint emellett pszichoszociális szolgáltatásokkal segítenek.

A segélyprogram
Az Ökumenikus Segélyszervezet 2003-ban indította első iraki segélyprogramját, az Iszlám Állam 2014-es térnyerését követően pedig rendszeres segélyakciókat hajtott végre a háború elől menekülő családok támogatására. A segélyakciók által támogatott üldözött kisebbségek közül kiemelkednek a keresztény közösségek, akik legtöbb esetben néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni a korábbi lakhelyüket.

A fizikai és lelki újjáépítéshez csatlakozott a Magyarországi Evangélikus Egyház is. A sajtótájékoztatón Fabiny Tamás, elnök-püspök egy 15 millió forintos adománylevelet adott át a Segélyszervezetnek, hangsúlyozva, hogy az összeg mögött széleskörű összefogás, mintegy 260 egyházközség és számos magánszemély felajánlása áll. A püspök elmondta: „A Magyarországi Evangélikus Egyház az Európát elérő migrációs hullám kezdete óta igyekszik támogatni a válságövezetekben élőket a szülőföldjükön való megmaradásban. Tesszük mindezt azért, mert úgy gondoljuk, hogy felelős keresztény ember nem lehet közömbös a közel-keleti térségben a radikális iszlám pusztítása miatt súlyosan szenvedő emberek, különösen az ottani keresztények sorsa iránt. Saját, a Közel-Keleten szerzett tapasztalataink alapján is állítjuk, hogy az ottani üldözött keresztények helytállása példa lehet a hitében gyakran sajnálatos módon megfáradt európai kereszténység számára is."