Ezentúl nők is beléphetnek a szaúdi hadseregbe

női katonák, Szaúd-Arábia
A nőknek egy tizenkét követelményből álló listának kell megfelelniük
Vágólapra másolva!
Megengedték a nőknek is, hogy beléphessenek a hadseregbe, a konzervatív muszlim Szaúd-Arábiában. Ez egy reformlépés, azonban teljeskörű jogokat még nem kaptak.
Vágólapra másolva!

A nőknek csütörtökig kell jelentkezni a szolgálatra. Nem feltétlenül kell harci feladatokat ellátniuk majd, de lehetőségük nyílik arra, hogy a biztonságért dolgozhassanak - írja a BBC News.

A nők a katonai szolgálatuk alatt sem szakadhatnak el férfi gyámjuktól Forrás: AFP Illusztráció

A leendő női katonáknak egy tizenkét követelményből álló listának kell megfelelniük így például, hogy érettségizett szaúdi állampolgárnak, valamint 25 és 35 év közöttinek kell lenniük.

Az is fontos, hogy a nőnek és férfi gyámjának, ugyanott legyen a lakóhelye, ahol majd a nő a munkáját végzi. A férfi gyám általában férjet, apát, fiúgyermeket vagy fiútestvért jelent.

A női katonák toborzására vonatkozó döntés egyike azon új reformoknak a konzervatív muzulmán országban, amellyel a nők jogait erősítenék.

Salman király még tavaly júniusban megengedte, hogy a nők autót vezethessenek, és január óta labdarúgó mérkőzésekre is kijárhatnak.

Az emberjogi aktivisták azonban azt kifogásolják, hogy a hátrányosan megkülönböztető gyámsági rendszer, azaz, hogy egy nőnek rendelkeznie kell egy férfi gyámmal, felügyelővel, továbbra is működik. Annak ellenére, hogy azt ígérték, hogy eltörlik.

A nőknek a rendszer szerint engedélyt kell kérniük a férfiaktól, hogy utazhassanak, megházasodhassanak, vagy pedig hogy elhagyhassák a börtönt.

Szintén a férfi hozzájárulása kell ahhoz, hogy dolgozhassanak az egészségügyben, vagy pedig hogy kaphassanak egészségügyi ellátást.

A nőknek továbbra is el kell magukat takarniuk a nem hozzájuk tartozó férfiak elől. A testüket egy bokáig érő, fekete, egész testet takaró ruha, az arcukat pedig fejkendővel.