Klaus Iohannis továbbra is támogatja a korrupcióellenes ügyészséget

Romanian presidential candidate Klaus Iohannis gestures while discussing with his opponent, Romanian Prime Minister during a TV debate in Bucharest on November 12 , 2014. Prime Minister Victor Ponta  won the first round of the presidential with 40.44 perc
Klaus Iohannis román államfő a múlt hónapban New-Yorkban az ENSZ-közgyűlésen közölte Petro Porosenkoval, hogy addig nem hajlandó hivatalos látogatásra Kijevbe menni, amíg nem vonják vissza az Ukrajnában élő román kisebbségeket is hátrányosan érintő új oktatási törvényüket.
Vágólapra másolva!
Klaus Iohannis szerint olyanok fogtak össze a korrupcióellenes ügyészség (DNA) lejáratására és politikai felügyelet alá helyezésére, akik ellen a vádhatóság bűnvádi eljárást indított, de a román államfő szerint ez megengedhetetlen, a maga részéről pedig továbbra is támogatja a DNA tevékenységét, a korrupció visszaszorítását.
Vágólapra másolva!

Az államfő a DNA szerdai évértékelő értekezletén vette ismét védelmébe a DNA-t, részrehajlónak, tendenciózusnak és politikailag elkötelezettnek minősítve az ügyészségről bemutatott miniszteri jelentést, amelyre hivatkozva a szaktárca vezetője Laura Codruta Kövesinek, a DNA főügyészének leváltását kezdeményezte.

Klaus Iohannis Forrás: AFP/Robert Ghement

Kövesi tevékenységi beszámolójában elmondta: a román bíróságok tavaly több mint 700 vádlottat ítéltek el a DNA vádiratai alapján, köztük három képviselőt, egy szenátort és 28 polgármestert.